logo

Іран безуспішно атакує Ізраїль, ЦАХАЛ заявляє про збиття 99% цілей

14 квітня 2024 р. \ оновлено 14 квітня

У ніч проти неділі, 14 квітня, відбулася наймасштабніша атака Ірану по Ізраїлю в історії. У суботу ввечері Іран запустив першу хвилю безпілотників, а протягом ночі випустив по Ізраїлю близько 300 снарядів, включаючи 170 безпілотників, 30 крилатих ракет і 120 балістичних ракет. Речник ЦАХАЛу контрадмірал Даніель Хагарі вранці заявив про збиття 99% цілей.

Протягом п'яти годин Ізраїль перебував під атакою ракет випущених з Ірану, Іраку, Ємену, Сирії та Лівану. За офіційними даними, внаслідок обстрілу тяжких поранень зазнала семирічна бедуїнська дівчинка, а також 31 людина була доправлено до лікарень з легкими пораненнями та панічними атаками.

Для того, щоб іранські ракети і безпілотники долетіли до Ізраїля, їм потрібно було подолати Ірак і Сирію чи Йорданію. Цієї ночі до відбивання атаки долучилася також американська та йорданська авіація. Успіх оборони Хагарі назвав «дуже важливим стратегічним досягненням», адже більшість цілей були збиті за межами Ізраїлю та додав: «Іранська загроза зіткнулася з повітряною та технологічною перевагою ЦАХАЛ у поєднанні з сильною бойовою коаліцією, яка разом перехопила переважну більшість загроз».

Сьогодні має зібратися Рада Безпеки ООН, для того, щоб розглянути ситуацію довкола цієї атаки на Ізраїль. посол Гілад Ердан вимагає засудити Іран та визнати Іранську революційну гвардію (КВІР) терористичною організацією. Проте найімовірніше цього не станеться, бо в Радбезі ООН знаходяться фактичні союзники Ірану Росія та Китай, а також в ООН існує явна упередженість щодо Ізраїлю, що підтверджують багаторічні непропорційні засудження Ізраїлю за оборону своєї країни.

Українці змушені щоночі протистояти в тому числі іранським безпілотникам. Однак Тегеран досі не визнає, що постачає та надає дозвіл виготовляти Росії ударні безпілотники Shahed 136. Загалом Іран відповідальний за численні випадки ескалації на Близькому Сході, режим аятол фінансує та значною мірою керує низкою терористичних груп, зокрема підтримує Хамас, Хезболлу, Ісламський джихад та єменських хуситів.