logo

Ще один проросійський режим посилює переслідування християн

23 березня 2024 р.

Невелика латиноамериканська країна Нікарагуа перетворилася на одну з найнебезпечніших держав для християн у регіоні. Там при владі вже багато років перебуває лівий прокомуністичний режим Даніеля Ортеги, який переслідує священнослужителів і місіонерів, а останнім часом репресії набули масового характеру.

Найгучнішою справою утисків християн у Нікарагуа стали арешти єпископів наприкінці минулого року. Завдяки ватиканській дипломатії їх вдалося звільнити, однак становище християн не покращилося. Pew Research Center, який досліджує динаміку зміни релігійної свободи дійшов висновку, що Нікарагуа демонструє різку зміну релігійної політики.

Враховуючи тоталітарний контроль уряду Нікарагуа, переслідування християн пов’язане з активною громадянською позицією служителів церкви та сміливістю критикувати лівий уряд. Найбільше страждають римо-католицькі священники, однак в країні сформувалася тенденція до арештів і переслідування протестантів, прикладом чого є розправа над місіонерською організацією American Evangelical Mountain Gateway.

Служителів цієї місії заарештувала поліція за сфабрикованими звинуваченнями. Президенту організації Джону Генкоку вдалося покинути країну і тепер він звертається до американських політиків із закликом ввести санкції проти Нікарагуа за кричущі порушення релігійної свободи. З досвіду Північної Кореї, Афганістану та Ірану можна зробити висновок, що навіть якщо Вашингтон посилить санкції, це не змінить політику влади в Нікарагуа.

Біженці з Нікарагуа протестують проти ув'язнення священнослужителів, Коста-Рика

Президентом цієї держави з 2007 року є Даніель Ортега — союзник режиму Кремля, який засуджує всі резолюції проти Росії та підтримує Путіна у війні проти України. Київ ще у 2021 році ввів проти нього персональні санкції за схвалення анексії Криму. Росія багато років формує довкола себе «коло друзів», які не випадково включені до переліків найбільших порушників релігійної свободи таких як КНДР, Іран, Сирія, Китай, Венесуела, Нікарагуа, режим Талібану в Афганістані чи єменські хусити.

Даніель Ортега посилив репресії проти християн після протестів 2018 року, однак піку ця політика досягла наприкінці 2023-го та продовжується донині. Президент і віцепрезидент, яка також є першою леді, назвали католицьких священників і єпископів «переворотчиками» і «терористами в сутанах» за критику насильницьких дій уряду щодо протестувальників.

Переслідування та утиски християн набувають абсурдних і тоталітарних форм. Наприклад, влада оголосила “зрадницею батьківщини” Шейнніс Паласіос із Нікарагуа, яка стала «Міс Всесвіт-2023», за присвяту своєї перемоги Богові, адже дівчина є свідомою католичкою. Також цьогоріч влада заборонила 4800 заходів, які християни планували провести під час пасхального тижня.