logo

Росіяни здійснили наймасштабнішу атаку на енергосистему України

22 березня 2024 р.

Вночі на 22 березня росіяни здійснили черговий масований обстріл України. Ворог випустив 88 ракет та 63 шахеди, з яких українські ППО знищили близько 2/3. Основними цілями росіян були об’єкти у Харкові, Запоріжжі, Києві, Дніпрі та на Хмельниччині. Також постраждали низка інших областей.

У Запоріжжі росіяни влучили у найбільшу гідроелектростанцію ДніпроГЕС, атакувавши її 8 ракетами. Дамба залишилася цілою, однак серйозно постраждали ГЕС-2 та ГЕС-1. У ДПЕК додали, що окупанти обстріляли теплоелектростанції та серйозно пошкодили обладнання. Очільник «Укренерго» Володимир Кудрицький заявив, що ця атака на енергосистему була наймасштабнішою з початку війни. Найбільших збитків зазнала інфраструктура Харкова, в якому повністю зникла електрика.

Наслідки обстрілу ДніпроГЕС

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що російська «мета — не просто пошкодити, а спробувати знову, як і минулого року, викликати масштабний збій у роботі енергосистеми країни». Про це він написав вранці на своїй фейсбук-сторінці.

Внаслідок російського удару постраждали цивільні та житлові будинки. Найбільше ракет (20) було спрямовано на Харків, в результаті чого місто практично паралізовано. Сьогодні Харків перебуває в жалобі, адже внаслідок обстрілу, який стався напередодні, загинуло п’ятеро людей, ще восьмеро перебувають у лікарні з травмами середньої тяжкості.

Наслідки обстрілу житлового масиву у Запоріжжі

У Запоріжжі внаслідок російської атаки серйозно пошкоджений житловий масив із приватними будинками. 4 будинки повністю знищені ще 40 пошкоджені. Відомо щонайменше про 3 загиблих та понад 20 поранених у Запоріжжі, а також 2 загиблих і 7 поранених у Хмельницькому. Після атаки в різних містах рятувальники продовжують працювати, тому остаточна кількість постраждалих можу бути більшою.

Після сьогоднішнього масованого обстрілу Президент України вчергове наголосив на потребі захистити небо над всіма містами України:

«Системи Patriot мають захищати Харків та Запоріжжя, потрібна ППО, щоб захистити людей, інфраструктуру, будинки та греблі. Партнери точно знають, що потрібне. Точно можуть підтримати. Потрібні ці рішення. Життя має бути захищене від цих бузувірів із Москви».

Цей день став ще одним випробуванням для України та продемонстрував намір росіян методично нищити наші міста і вбивати цивільне населення в різних регіонах.Закликаємо всіх християн продовжувати молитися за нашу країну, її захист і Божу допомогу всім постраждалим.