logo

В Ірпені розпочався форум «Благовістя в умовах війни»

14 березня 2024 р. \ оновлено 14 березня

Сьогодні в Ірпені розпочався форум «Благовістя в умовах війни». Його відкрив директор Християнської Відкритої Академії Ярослав Лукасік. Його перше слово було пов’язане з останніми словами Ісуса Христа на землі: «Ідіть і навчіть всі народи, христячи в ім’я Отця, Сина і Святого Духа».

Ця заповідь визначає те, чим церква має займатися на землі. Що ж означає навчити всі народи? Ярослав Лукасік говорив про дві складові виконання Великого доручення:

1. Донести своє свідоцтво, благу звістку про Ісуса Христа, про спасіння і нове життя кожній особі, кожному українцеві, кожній людині, щоб кожен міг відчути, що означає дар віри, що означає мати життя в Христі Ісусі.

2. Трансформація культури, згідно зі зразком, який є в Царстві Божому. Це досконалий світ, в якому немає зла страждання, гріха, егоїзму. Цього всього немає в досконалому царстві Бога. Маючи віру і Духа Святого  ми намагаємося перенести у світ, наскільки це можливо.

Це взаємозалежні речі. Благовістя залежить від історичних процесів, однак не тільки культура та суспільний контекст визначають успішність проповіді Євангелії. Це велика таємниця, проте буде великою помилкою  ігнорувати процеси довкола нас.

Сьогодні нашим завданням є мережування, адже на таких форумах ми можемо знайти того, хто робить, щось схоже. Наша ціль — це синергія і такою Бог хотів би бачити церкву в Україні.

Далі мав слово пастор Валерій Алимов. Він говорив про ниви, які побіліли і готовність християн служити в особливих обставинах. Дійсно часи змінилися, як і нива та її працівники. Україна змінилася дуже сильно і сучасна церква має готуватися відповідати на виклики суспільства, яке пережило страшні часи. Саме тому нам потрібно зрозуміти весь діапазон цієї ниви і бути готовими служити людям, які зазнали травм та болю війни.

Завершив відкриття Форуму засновник та координатор Християнської Служби Порятунку Андрій Оленчик. Він продовжив слово про українську духовну ниву та акцентував на образі церкви та ролі, яку християни обирають в кризовий і важкий період.

«Церква може бути церквою компромісу, ізоляції або впливу... Церква впливу — це церква, яка не відмовляється від Євангелія, не йде на компроміс зі світом,   не ховається, а вторгається у світ, щоб бути світлом для світу, сіллю землі та закваскою для цього народу».