logo

Український документальний фільм вперше в історії отримав «Оскар»

11 березня 2024 р. \ оновлено 11 березня

10 березня в Лос-Анджелесі відбулася традиційна церемонія вручення премії Американської кіноакадемії. Перемогу в номінації Найкращий повнометражний документальний фільм отримала українська стрічка «20 днів у Маріуполі». Попри численні номінації українських стрічок, це перша перемога на «Оскарі».

Режисером фільму є Мстислав Чернов — воєнний кореспондент Associated Press, який з командою журналістів опинився у блокованому Маріуполі та задокументував життя мешканців під російськими обстрілами. Також над фільмом працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсер Василіса Степаненко. Всі вони у 2023 році отримали Пулітцерівську премію.

У документальному фільмі показано наслідки бомбардування житлових районів, маріупольського пологового будинку №3, масштаби руйнувань та наслідки блокади. На 21 день журналістам вдалося виїхати з окупації через гуманітарний коридор та вивезти всі відзняті матеріали, які стали основою фільму. Стрічка «20 днів у Маріуполі» привертає увагу іноземців до подій в Україні, демонструє злочини росіян, несправедливість та віроломність окупації. Документальний фільм вже створив фурор серед глядачів, отримав численні схвальні відгуки від кінокритиків та нагороджений як в Україні, так і на міжнародних кінофестивалях.

Отримуючи нагороду режисер Мстислав Чернов виголосив промову з вдячністю та жалем про те, що довелося пережити людям в Маріуполі: 

 «Я вдячний. Але напевно я буду першим режисером на цій сцені, який скаже, що не хотів би робити цей фільм. Я хотів би мати змогу обміняти нагороду на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста, щоб росіяни не вбивали десятки тисяч українців. Я б віддав це, аби вони звільнили всіх заручників, солдатів, які захищали нашу землю, цивільних, які в їхніх тюрмах».

Стрічка «20 днів в Маріуполі» була сильним номінантом і перемога не стала несподіванкою. Раніше творці фільму отримали нагороди Британської кіноакадемії Bafta та Гільдії режисерів Америки. Напередодні вручення «Оскару» документальна стрічка отримала Шевченківську премію.

 Важливою складовою російської агресії є інформаційна війна. Ворог багато років будував картину пропаганди та брехав на різних рівнях — від телеканалу Russia Today до трибуни ООН. Росіяни створюють наративи «справедливої сили» та перебільшення чи навіть спростування українських свідчень. Історія окупації Маріуполя — це болюча сторінка в історії України, та свідчення численних воєнних злочинів росіян.Саме тому робота вітчизняних документалістів настільки важлива, адже кадри, відзняті кореспондентами в окупації дозволяють людям за кордоном наблизитися до розуміння українських реалій.