logo

В Орегоні скасовують експеримент з легальністю важких наркотиків

5 березня 2024 р.

Штат Орегон відмовляється від ультраліберальної наркополітики легалізації важких наркотиків. 1 березня Сенат штату підтримав законопроект, який повертає кримінальне покарання за зберігання важких наркотиків. Його підтримали як республіканці, так і демократи.

З 2021 року в Орегоні діяв експеримент, який полягав у декриміналізації зберігання важких наркотиків, що нібито мало сприяти відкритості наркозалежних до програм лікування. На ділі ж це призвело до катастрофи: наркозалежні кололи наркотики просто на вулиці, різко зросла кількість смертей від передозування та хронічних хвороб, які пов’язані із вживанням цих речовин.

Законопроект про повернення кримінальної відповідальності піддався жорсткій критиці з боку захисників наркоманів. Вони застерігали сенаторів від повернення до стратегії «війни з наркотиками» і закликали владу замість цього інвестувати в доступне житло для наркозалежних. Лобісти ліберальної наркополітики наполягають, що велика кількість смертей від передозування є результатом збігу обставин і помилок, які не пов’язані із законом. Також вони звинувачують законотворців у «расизмі», бо нібито арештів темношкірих громадян за зберігання наркотиків непропорційно більше, ніж арештів інших груп.

Однак факт залишається фактом: Орегон та деякі міста інших штатів увійшли у жахливу кризу зростання наркозалежності. Такі міста як Сан-Франциско або Портланд давно здобули славу центрів наркоманії і саме тут наркополітика була найбільш ліберальною. Спочатку це стосувалося як так званих «легких наркотиків» (наприклад, канабісу), а потім і кокаїну, метамфетаміну й фентанілу. 

Ця політика базувалася на уявленні, нібито проблема вживання наркотиків полягає в антисанітарних умовах їх введення і відсутності відкритості і готовності допомагати наркоманам. Таким чином місцеві муніципалітети низки міст західного узбережжя закуповували за державний кошт шприци та створювали цілі центри, де наркомани могли легально вживати наркотики під наглядом медичного персоналу.

Ухвалений в п’ятницю законопроект зовсім не означає, що поліція штату поверне контроль над вулицями, але тепер матиме бодай законні можливості заарештувати громадянина, який має при собі заборонені речовини. Орегонський експеримент провалився і показав, наскільки руйнівними можуть бути результати легальності наркотиків. 

Дуже часто в контексті легалізації наркотиків ми чуємо аргументи її прихильників буцімто легальність вживання наркотиків і зберігання певної кількості грамів навіть таких речовин як кокаїн чи героїн є кращим для суспільства, ніж переслідування тих хто зберігає наркотики. Також в цьому контексті можна часто почути про нормалізацію особистого вживання у рекреаційних цілях, однак люди, які помирають на вулиці від передозування, також починали з канабісу чи обманювали себе «культурою легального вживання».