logo

Німецька поліція заарештувала терористку із «Фракції Червоної Армії», яка переховувалася 30 років

29 лютого 2024 р. \ оновлено 29 лютого

У Німеччині поліція заарештувала учасницю комуністичної терористичної організації RAF Даніелу Клетте, яка понад 30 років переховувалася від правосуддя. Про це 27 лютого повідомила прокуратура міста Ферден. Клетте звинувачують у здійсненні замахів на вбивства та 12 пограбуваннях у період з 1999 по 2016 рік.

14 лютого в ефірі національного телебачення поліція закликала громадян допомогти в пошуку трьох терористів «Фракції Червоної Армії» і вже 26 лютого відбувся арешт одного з них. Також разом із Даніелою Клетте заарештовано чоловіка, який мав при собі фальшиві документи. В помешканні терористки правоохоронці знайшли магазини та набої до пістолета, проте без самої зброї. Її доставили гелікоптером до в'язниці в місті Бремен на півночі Німеччини . 

«Фракції Червоної Армії» (RAF) — це комуністична терористична організація, яка діяла протягом 1967-1998 років і прагнула радикальної зміни політичної системи в Західній Німеччині із встановленням комунізму. Вони виступали проти НАТО та проводили терористичні атаки проти об'єктів Альянсу на території ФРН.

Їх методи включали вбивства, викрадення, вибухи та інші форми терору.  «Фракції Червоної Армії» приписують понад 30 вбивств та поранення близько 200 людей. У 1981 році вони вчинили найвідоміший напад на військову базу США в Рамштайні, в результаті якого 18 військовослужбовців отримали важкі поранення.

Даніела Клетте була частиною так званої «третьої хвилі» RAF, що діяла у 1980–90-ті роки та брала безпосередню участь у замаху на вбивство та кількох пограбуваннях банків разом із Буркхардом Гарвегом і Ернстом-Фолькером Штаубом. Також її ДНК було знайдене на місці збройного нападу на посольство США у 1991 році.

Протягом десятиліть вона перебувала в розшуку. Колишня терористка жила під вигаданим ім’ям Клавдія та працювала репетитором з математики. Терор «Фракції Червоної Армії» надовго потряс ФРН, тому для німецької поліції цей арешт дуже важливий як приклад роботи, щоб «терористи ніколи не почувалися в безпеці незалежно від того, коли вони скоїли свої злочини».

Комуністичний терор у Західній Європі досі нагадує про себе. В історії RAF та подібних ліворадикальних організацій важливим є політичне недооцінення загрози лівих, хоча саме вони відповідальні за численні криваві злочини у відносно мирний час. Комунізм різних епох і країн був пов’язаний з терором, а його коріння непропорційно часто сягали Кремля.