logo

У США суд визнав заморожені ембріони людьми

22 лютого 2024 р.

16 лютого Верховний Суд Алабами виніс безпрецедентне рішення: ембріони, зачаті в процесі екстракорпорального запліднення, визнаються людьми. Це рішення вкрай важливе для відновлення гідності та прав людини, адже підтверджує, що ембріони повинні мати таки самий захист життя, як всі інші люди.

Ця історія почалася зі знищення заморожених ембріонів для екстракорпорального запліднення (ЕКЗ) в одній із клінік штату і три пари подали позов до суду проти працівників Центру репродуктивної медицини. Суд першої інстанції постановив, що ембріони не можна визначити як людей або дітей, і відхилив позов. Однак Верховний Суд штату Алабама не погодився і більшістю (7 проти 2) постановив, що ембріон слід також вважати людиною. Посилаючись на біблійні вірші та закон штату 1872 року «Закон про неправомірну смерть неповнолітнього», суддя Джей Мітчелл оголосив, що батьки можуть подати позов про смерть дитини незалежно від того, чи дитина вже народилася, чи ні.

«Ненароджені діти є «дітьми» без винятку на основі стадії розвитку, фізичного розташування або будь-яких інших допоміжних характеристик», — написав суддя Мітчелл у вироку.

Екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ) є суперечливою практикою з огляду на маніпуляції довкола людського життя, а саме загибель ембріонів в процесі запліднення. Християни і загалом люди, котрі визнають початок людського життя від моменту зачаття, засуджують цю практику як подібну до аборту. Для проведення ЕКЗ використовуються багато ембріонів, 1 чи 2 з яких і будуть розвиватися далі, а решта або гине, або перебуває в стані замороження.

Рішення Суду в Алабамі підтримала кандидат у президенти Ніккі Гейлі: «Для мене ембріони — це немовлята», — сказала вона в інтерв’ю NBC News. Ари цьому Гейлі сама народила сина шляхом штучного запліднення, однак використовуючи іншу технологію, яка не передбачає вбивства ембріонів. «Я знаю, що коли мій лікар прийшов, ми знали, що можна, а що ні», — сказала Гейлі та наголосила на важливості для сімей відповідально ухвалювати такі рішення.

Менше як за тиждень після вироку суду з’явилися перші наслідки. 21 лютого Університет Алабами в Бірмінгемі оголосив, що призупиняє процедуру ЕКЗ, адже це може призвести до відповідальності лікарів перед законом. Невикористані ембріони часто знищуються, а їх замороження є фінансово витратним, тому продовження здійснення процедур може відкрити шлях іншим сім’ям до позовів про смерть дитини.