logo

На Херсонщині росіяни закатували священника ПЦУ

17 лютого 2024 р. \ оновлено 22 лютого

На тимчасово окупованій території Херсонщини у Каланчаку росіяни закатували священника Православної Церкви України Степана Подольчака. Йому було 59 років. У вівторок, 13 лютого, вони приїхали додому до священника, одягли мішок на голову та відвезли до відділку. У четвер окупанти приїхали по дружину священника, щоб вона упізнала тіло в морзі. За офіційною версією росіян, в нього стався серцевий напад, однак місцеві мешканці не сумніваються, що його просто вбили.

Співробітниця Каланчацької СВА Світлана Фоміна розповіла про трагедію Центру журналістських розслідувань: «Росіяни його закатували до смерті. Це була найсвітліша людина, яку мені пощастило зустріти в житті. Він ніби янгол, який спустився на землю – вірний Богу, чистий душею, чесний і справедливий. Степан Подольчак приїхав до Каланчака з Львівської області, разом із вірянами більше 10 років будував тут церкву. Він завжди був проукраїнським, усі служби проводив українською, молився за Україну, навіть в окупації. Мабуть, через це росіяни відібрали найцінніше, що є у людини – життя».

Після окупації Херсонщини представники ФСБ кілька разів викликали священника на розмову та вимагали, щоб він перейшов під керівництво московського патріархату, але щоразу отримували відмову. У священника ПЦУ був ворог із місцевої російської церкви і це може бути пов’язано із пильністю та підозрілістю окупантів до Степана Подольчака.

Люди на окупованих територіях постійно перебувають в небезпеці. У більшості звільнених населених пунктах були виявлені катівні, в яких росіяни знущалися та вбивали потенційно нелояльних українців. У листопаді 2022 року росіяни викрали та вбили батька й сина, Анатолія і Олександра Прокопчуків. Батько був дияконом Церкви Християн Віри Євангельської. Подібних випадків переслідування проукраїнських християн дуже багато.

З лютого 2022 року росіяни відібрали будинки молитви у протестантських церков і храми у ПЦУ та УГКЦ в окупації. Також вони здійснювали тиск, викрадали і вбивали священнослужителів. Адепти «русского міра» не сприймають протестантів як повноцінних християн і пов’язують їх із американськими спецслужбами. Їх ворожість до ПЦУ та УГКЦ пов’язана із проукраїнською позицією священнослужителів та відмовою українських православних долучитися до РПЦ.