logo

Польща знову входить в боротьбу щодо питання абортів

6 лютого 2024 р. \ оновлено 22 лютого

Питання абортів знову постало перед польським суспільством. На початок лютого ультраліві та лівоцентристи підготували вже 4 законопроекти про лібералізацію законодавства щодо абортів.

Ще в листопаді ультраліві подали два законопроекти: один про легальні аборти, інший про скасування кримінальної відповідальності за здійснення абортів. Вони пропонують зробити законними всі аборти до 12 тижнів, а також легалізувати євгенічний аборт на пізніх термінах, тобто вбивство ненародженої дитини, якщо вона має генетичні аномалії. Загалом у лівих колах спостерігається тенденція до «взяти по максимуму», тобто запровадити законодавство, подібне до найсекулярніших держав Європи.

Новий урядовий законопроект від партії Дональда Туска включає аналогічні пропозиції, але з більш жорсткими вимогами до абортів на пізніх термінах. Своєю чергою більш консервативний «Третій шлях» пропонує скасувати зміни 2020 року та повернутися до трьох причин легальності абортів, а також їх представники висловлювалися за проведення референдум щодо легалізації абортів.

Ультраліві виступають проти референдуму, адже існує ймовірність, що легалізація не отримає потрібного їм схвалення. Згідно опитуванням IBRiS, ідею легальності всіх абортів до 12 тижнів підтримують приблизно 50,4% громадян. Хоча це недостатньо репрезентативні дані, однак вони вказують на розділеність населенні і неодностайність щодо цього питання.

Ліві підіймають ще один аспект дискусії про аборти — це гарантування проведення операції з можливим обмеженням свободи совісті для лікарів. Право відмовитися від здійснення аборту є важливою гарантією свободи совісті та віросповідання, яка в Польщі є суттєвою перешкодою для потенційної легалізації переривання вагітності, адже далеко не всі лікарі готові вбивати ненароджених дітей. Таким чином, боротьба проти ініціатив польських ультралівих — це також боротьба за свободу віросповідання.

На жаль, зараз все вказує на те, що закон про лібералізацію абортів у Польщі може бути ухвалено, питання тільки який із проектів і чи вступить він у силу. Щодо останнього, то зберігається висока ймовірність, що президент Анджей Дуда його не підпише. Про цей сценарій висловилася одна з представників партії Lewicą:

«Якщо президент Дуда не підпише це легалізацію абортів, то це буде чітким сигналом, що якщо ми хочемо змін у законодавстві, то маємо обрати іншого президента», – заявила депутат від ультралівих Анна Марія Жуковська. Як бачимо, для них легалізація абортів є одним з найпріоритетніших завданням цієї каденції.

Згідно з чинним законодавством, аборт є законним лише у двох випадках: вагітність внаслідок зґвалтування та загроза життю чи здоров’ю жінки. Це свого часу посприяло мінімізації абортів та збереженню життя.