logo

Міжнародний суд ООН відкинув більшість звинувачень України проти росії у справі 2017 року

1 лютого 2024 р. \ оновлено 22 лютого

У середу, 31 січня, Міжнародний суд ООН у Гаазі виніс вирок у справі від 2017 року, в якій Україна звинувачує росію в порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Суд відкинув більшість звинувачень проти росії.

У січні 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН зі звинуваченнями росії у низці злочинів періоду 2014-2016 років: підтримці незаконних збройних формувань, збитті літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17 поблизу Тореза, дискримінації українців і кримських татар, забороні діяльності Меджлісу кримськотатарського народу. Також у позові йшлося про зникнення, вбивства, незаконні обшуки і затримання на території окупованого Криму.

У позові України містилися вимоги зобов’язати росію відмовитися від підтримки угруповань, які чинять терор; вжити заходів для роззброєння терористів, компенсувати збитки, пов’язані з катастрофою МН17, а також іншими терористичними актами і розпочати кримінальне переслідування російських посадовців, які відповідальні за фінансування тероризму.

Більшість звинувачень України проти РФ Міжнародний суд визнав необґрунтованими. Згідно з підсумковим рішенням, росія визнана частково винною в тому, що не забезпечила для українців в Криму навчання рідною мовою та не провела належного розслідування причетності до тероризму представників самопроголошених «ДНР» та «ЛНР». Судді визнали лише ймовірність підтримки росією тероризму через фінансування самопроголошених «республік», але заперечили причетність кремля до постачання зброї, якою здійснювалася терористична діяльність бойовиків. Ба більше, суд відмовився визнавати підконтрольні москві воєнізовані угруповання на Донбасі терористами і, що дуже важливо, відкинув вимогу України про компенсацію.

Це рішення абсолютно несправедливе, адже Міжнародний суд фактично проігнорував найважливіший акт порушення міжнародного права — захоплення росією частини території іншої держави, а також ведення війни і терору проти цивільних. Хоча повномасштабна війна проти України розпочалася у 2022 році, однак до цього продовжувалася 8-річна російська агресія. Вчорашнє рішення суду ООН вказує на те, що міжнародне право слабке, коли йдеться про гібридну війну та анексії.

З початку російської агресії у 2014 році в українському інфопросторі міцно закріпилися сподівання, що рано чи пізно російські воєнні злочинці постануть перед судом ООН в Гаазі. Проте рішення в першій комплексній справі вказує на відсутність механізмів покарання агресора в умовах гібридної війни. Це створює небезпечний прецедент і для інших агресивних та авторитарних режимів. Вирок суду в Гаазі виглядає як декларація із засудження, але не передбачає реальних наслідків, адже навіть вимогу про компенсацію судді відкинули.