logo

Республіканці опублікували свій «Плану перемоги в Україні»

17 січня 2024 р. \ оновлено 22 лютого

Три комітети Палати представників Конгресу США, які очолюють республіканці, опублікували план зі своїм баченням ролі США в розгромі росії. На 28 сторінках «Плану перемоги в Україні» викладено їх аналіз подій останніх років, критика слабкої ролі США та змін, які необхідні для української перемоги.

Республіканці визначають три основні кроки до зміни нинішньої ситуації:

  1. надання Україні найактуальнішої критично необхідної зброї;
  2. посилення санкцій щодо путінського режиму;
  3. передача Україні заморожених російських суверенних активів (300 мільярдів доларів).

На початку автори документа аналізують слабкість зовнішньої політики США, яка дозволила диктаторам діяти. Це стосується, перш за все, агресії проти України, яка зазнала наймасштабнішого вторгнення з часів Другої світової війни. Республіканці виступили проти задобрення диктаторів та продемонстрували наявні зв’язки росії з Китаєм, Північною Кореєю, Іраном і терористичними угрупованнями ХАМАС, Талібан і Хезболла.

Автори документа проголошують моральну неприйнятність залишення росіян без покарання: «Подібно до жахів, які ХАМАС завдав Ізраїлю, російські сили вчинили незліченну кількість воєнні злочини в Україні, які включають страти, тортури та зґвалтування. Росія теж викрала десятки тисяч українських дітей і відправляли їх у так звані табори перевиховання в росії та окупованій Україні».

Комітет закордонних справ США, Комітет Палати представників у справах збройних сил і Постійний спеціальний комітет Палати представників з розвідки виступили спільно із раціональними аргументами, чому посилення допомоги для України зараз необхідне для США. Перемога над путінським режимом в Україні дозволить запобігти російському вторгненню на територію союзників по НАТО і таким чином відверне безпосереднє втручання американських збройних сил у бойові дії.

Далі республіканці доводять безпідставність звинувачень у масовому розкраданні українцями американських коштів. Посилаючись на висновки аудиторів, вони демонструють безпечність співпраці з Україною, а також звертають увагу на недостатню фінансову підтримку за показником частки від ВВП у порівнянні з іншими державами.

Слідом за висновками про прозоре використання американських коштів республіканці аналізують успіхи української армії за ці майже два роки та демонструють їх зв’язок із постачанням нових сучасних видів озброєння. Разом з цим, вони показують, як затримки Байдена щодо критично важливих систем зброї змусили Україну затримати початок контрнаступу на місяці, давши час російським солдатам зміцнити свої оборонні позиції, які Україні виявилося важко зламати.

Насамкінець у «Плані перемоги в Україні» йдеться про важливість відновлення авторитету і статусу США, які зазнали величезних репутаційних і геополітичних втрат після виведення військ з Афганістану та російського вторгнення в Україну. Потенційна перемога України може стати новим етапом посилення Заходу і Сполучених Штатів зокрема.