logo

13 січня в Києві провели сімейний Форум

16 січня 2024 р. \ оновлено 22 лютого

13 січня у центрі Києва відбувся сімейний Форум «Сім’я в Україні: сучасні виклики та шляхи їх подолання», в якому взяли участь громадські діячі, представники влади та церков. Демографічна криза та загрози інституту сім’ї — це гострі проблеми українського суспільства, які в довготерміновій перспективі передвіщають катастрофу національного характеру.

За пів року у 2023-му в Україні народилося 96 755 дітей. Це на 28% менше в порівнянні з відповідним періодом 2021 року (135 079 дітей). Учасники Форуму визначили основні причини цього явища, вказуючи на вимушену міграцію та розділення родин. Багато сімей утримуються від планування та народження дітей через нинішню нестабільність.

Тенденція до скорочення народжуваності простежується багато років, але саме зараз під час війни ситуація стала критичною. Тому на сьогодні дуже важлива консолідація різних сил (політичних, релігійних, громадських) для підтримки родини та сімейних цінностей. Форум не тільки визначив проблеми, але й намагався знайти шляхи їх вирішення. Для обговорення та розв’язання проблеми на різних рівнях були сформовані партнерські групи взаємодії для вирішення проблематики родин.

Учасники Форуму поділилися різним досвідом роботи для підтримки сім’ї. Голова руху «Всі разом!» і національний директор Глобального Лідерського Саміту Руслан Кухарчук наголосив, що організований сімейний рух в Україні вже має успіхи та підтримку. Наприклад, понад 100 місцевих рад проголосували за захист сім’ї від гендерної ідеології.

На сімейному Форумі презентували низку ініціатив на підтримку українських родин. Директор організації «Інститут Зцілення Травм» Вікторія Райчинець наголосила на важливості здобувати знання, необхідні для підтримки родин, які мають травматичний досвід. Директор громадської організації LIFE CENTER Наталя Колесник поділилася досвідом роботи з одинокими вагітними жінками для їх підтримки та відмови від аборту. Експерт з питань сімейної політики та сімейних стосунків Адріан Буковинський наголосив на важливості виховання правильного сприйняття сім’ї серед молоді та презентував курс для старшокласників «Основи сім’ї».

Рух сімейних молитовних сніданків має на меті привернути увагу до важливості сімейних цінностей та підтримки сім’ї у воєнний час, підтримувати благодійні проекти, які допомагають постраждалим від війни сім’ям, та розширити цей рух на всі регіони України.