logo

Громадськість підтримала передачу Костелу святого Миколая громаді РКЦ

13 січня 2024 р. \ оновлено 22 лютого

Петиція про передачу Костелу святого Миколая релігійній громаді Римо-католицької церкви зібрала необхідну кількість 25 тисяч голосів. Громадськість підтримала відновлення справедливості щодо використання будівлі і тепер мінкульт зобов’язаний дати відповідь.

Цей унікальний шедевр неоготики збудували католики на початку ХХ століття. Після революції комуністи відібрали будівлю і пізніше перетворили її на Будинок органної та камерної музики. Після проголошення незалежності Україна не повернула будівлю вірянам. Необхідність ділити Костел Святого Миколая з Національним будинком органної та камерної музики ускладнювала можливості проводити богослужіння у центральній залі.

Боротьба за відновлення справедливості щодо вірян триває десятиліттями! У вересні 2021 року в костелі сталася пожежа і згорів орган (який був каменем спотикання у стосунках церкви і Мінкульту). Тоді з’явився реальний привід для повернення храму РКЦ. Між Міністерством культури та інформаційної політики та парафією було підписано Меморандум, відповідно до якого 1 червня 2022 року, костел мав бути переданий релігійній громаді. Цей Меморандум продовжено, однак реальних кроків до його реалізації державою виконано не було.

Якщо Міністерство культури дослухається до голосу громадян та згадає свої багаторічні обіцянки, то розпочнеться робота над безпосередньою передачею костелу, що може тривати досить довго. Наразі не вирішене питання, куди мають «переселити» Національний будинок органної та камерної музики. Попереднє рішення про перебування у Жовтневому палаці теж проблематичне через судові процеси щодо останнього.

В Міністерства культури виправдовуються низкою бюрократичних проблем. У листопаді в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв заявив про необхідність «внесення змін до Закону “Про оренду державного майна”. Це дозволить передати костел громаді в безоплатне і постійне користування. Зараз такої норми в законодавстві немає і єдина форма користування, за якою можна надавати державне майно, є оренда».

Церква не може і не має права відновлювати будівлю, яку лише орендує, тому до сьогодні костел знаходиться у жахливому стані. Окрім багаторічної проблеми потрісканих стін і аварійного фасаду додався грибок (особливо після гасіння пожежі).

Державне управління над будівлею принесло костелу великі проблеми. Утримання і обслуговування будівлі є досить вартісною для держави, а її ремонт потребує сотень мільйонів гривень. Передача костелу церкві надасть можливість розпочати капітальний ремонт без державного фінансування (щоправда, це знищить можливість потенційного використання бюджетних коштів не за призначенням). Для розв’язання перелічених вище проблем необхідна політична воля. Уряд має дати відповідь громадянам, які підписали петицію і сподіваємося, що ця політична воля знайдеться.