logo

Українські церкви засудили агресивну ідеологію «русского міра»

12 січня 2024 р. \ оновлено 22 лютого

10 січня представники українських церков різних конфесій виступили із заявою про засудження ідеології «русского мира» та позицію московського патріарха Гундяєва. «Патріарх РПЦ Кіріл Гундяєв та Російська православна церква були і залишаються одними із головних творців і пропагандистів ідеології «русского міра», яка передбачає винятковість «російської цивілізації» та відокремлення і вороже протистояння її іншим», — йдеться в заяві.

Також очільники церков визначають ідеологію «руссого міра», як таку, що суперечить християнській вірі, адже звеличує певну «російську цивілізацію», вивищує її та поширює ненависть та ворожнечу до інших народів. Представники християнських церков України звертають увагу на нездоровий симбіоз світської та духовної влади у РФ і руйнівні наслідки такого союзу для України: «Російський диктатор, представники російської влади, Московської патріархії й інших, тісно сполучених з владою релігійних структур, та пропагандистські медіа багато років поспіль заявляють, що українців як народу «не існує», а українська нація «створена штучно», та поширюють інші подібні наративи».

Представники церков від імені українських християн подякували державам та народам, які надали підтримку нашому народу у воєнний час; церквам по всьому світу, які моляться, підтримують і надають гуманітарну допомогу українцям; благодійним організаціям, які підтримують Україну. Вони згадали й ідеологічну підтримку та подякували богословам, які виступили із засудженням ідеології «русского міра», та науковцям, які працюють над академічним визначенням «рашизму».

Росія принесла дуже багато лиха Україні та іншим сусідам. Лище в ході нашої війни знищено та пошкоджено понад 600 релігійних споруд. Кремлівська влада, прикриваючись псевдорелігійною риторикою, чинить беззаконня, яке має бути засуджене на міжнародному рівні та світовими церквами зокрема.

Представники українських церков приєдналися до заяви Всеукраїнської ради церков та релігійних організацій, в якій міститься звернення до Всесвітньої Ради Церков, Конференції Європейських Церков та інших міжнародних міжконфесійних організацій, щоб притягнути РПЦ «до моральної та іншої відповідальності Російської православної церкви, яка всіляко підтримує агресію РФ проти України, розпалює міжнаціональну і міжконфесійну ворожнечу та через проповідь ідеології «русского міра» спонукає до геноциду українського народу».

Це звернення підписали лідери 11 церков:

  1. Епіфаній — предстоятель ПЦУ;
  2. Cвятослав Шевчук — глава УГКЦ;
  3. Віталій Кривицький — єпископ Київсько-Житомирський РКЦ в Україні;
  4. Анатолій Козачок — старший єпископ УЦХВЄ;
  5. Валерій Антонюк — голова Всеукраїнського Союзу ЦЄХБ;
  6. Станіслав Носов — президент Української уніонної конференції Церкви адвентистів сьомого дня;
  7. Леонід Падун — старший єпископ УХЄЦ;
  8. В’ячеслав Горпинчук — єпископ УЛЦ;
  9. Олександр Зайцев — старший єпископ УЄЦ;
  10. Маркос Оганесян — єпископ Української єпархії ВАЦ;
  11. Сергій Шаптала – голова Братства незалежних церков і місій ЄХБУ.