logo

Загибель німця-християнина, який боровся проти ХАМАСу, дуже зворушила Ізраїль

9 січня 2024 р. \ оновлено 22 лютого

Історія німця-християнина, який віддав життя за Ізраїль дуже зворушила єврейську громадськість. У Секторі Газа загинув євангельський християнин Урія Байєр, який був офіцером запасу армійського підрозділу Маглан. Мотивуючись своєю вірою, він зголосився піти добровольцем воювати за Ізраїль, хоча сам не був ані євреєм, ані юдеєм, ані громадянином цієї країни.

Урія Байєр — німець, який народився в євангельській сім’ї в Ізраїлі. Бабуся та дідусь Урії переїхали туди в 1960-х, щоб служити єврейському народу. Вони заснували притулок-санаторій «Бейт-Елізер», в якому турбувалися про людей, котрі пережили Голокост. Його рідні відчували особливу відповідальність перед євреями за лихо, яке принесли нацисти у часи Другої світової війни.

Після трагічного вторгнення ХАМАСу 7 жовтня Урія разом із братами стали добровольцями та пішли захищати Ізраїль. У грудні під час бойових дій у Секторі Гази він отримав смертельне поранення в голову. Урії було лише 20 років. Наразі пресслужба ЦАХАЛу повідомляє, що в Газі знаходяться його два брати, які продовжують боротися з ХАМАСом.

Урія, сім’я Байєрів та історія їхньої неймовірної жертви зворушили суспільство. На його похорон у маленькому місті Маалот прийшли близько двох тисяч ізраїльтян. Вони провели солдата в останню путь, розмахуючи національними прапорами та висловлюючи підтримку рідним і близьким полеглого.

Шлях до війського цвинтаря в Маалоті.

Але історія сім’ї Байєрів стала відомою далеко за межами Маалота. Член Кнесету Мікі Леві (Єш Атід) подякував родині Баєр за їхню жертву: «Урія був сіллю землі; громадяни Ізраїлю дякують вам і родині Баєр». Про його відданість писали не лише християнські чи світські видання, але і юдейські. Зазвичай, вони досить вороже налаштовані до християн, однак в цій історії навіть такі ультраортодоксальні видання як «Behadrei Haredim» дуже компліментарно висловлювалися про Байєрів.

Очільник Міжнародного християнського посольства в Єрусалимі Юрген Бюлер повідомив, що лише йому відомо про близько 100 євангельських християн-добровольців, включаючи обох його синів, які стали до лав ЦАХАЛу, щоб захищати Ізраїль.

Можливо це лише збіг, але історія Урії Байєра певною мірою перегукується з історією біблійного героя Урії Хітеянина. Вони обидва трагічно загинули в бою, виявляючи своїм життям особливу військову вірність Ізраїлю.