logo

Зброя Північної Кореї робить лихо по всьому світу

8 січня 2024 р. \ оновлено 22 лютого

Християни знають Північну Корею як лідера відсутності свободи віросповідання. КНДР — досить невелика держава, яка знаходиться за тисячі кілометрів від України, однак загрозу від неї відчувають різні народи, включно з українцями. Багаторічне правління Кімів перетворило КНДР не лише на закриту тоталітарну країну, але й постачальника зброї для подібних жорстоких режимів.

Масштабні обстріли України 30 грудня і 2 січня виявилися найзагрозливішими з огляду на види та кількість озброєнь, які використав ворог. Також є висока ймовірність того, що в ході цих атак росіяни використали північнокорейські ракети. Першим про це повідомив представник національної безпеки США Джон Кірбі 4 січня, хоча українські військові ще досліджують уламки ракет.

Повідомлення про використання північнокорейських снарядів російськими солдатами з’явилися ще в жовтні і співпраця Росії та КНДР поглиблюється. У листопаді південнокорейські військові офіційно повідомили, що Північна Корея передала росіянам не лише снаряди, але й балістичні ракети.

Попри санкції, КНДР десятиліттями проводить політику нарощення озброєнь та продає зброю чи постачає в обмін на доступ до технологій. У листопаді 2022 року Білий дім попередив, що Північна Корея намагається використовувати посередників на Близькому Сході та в Африці (де має свою давню присутність), щоб сприяти продажу зброї Росії.

Північнокорейський режим долучається до низки регіональних конфліктів. Як повідомляє The Jerusalem Post, розвідувальне агентство Південної Кореї заявило, що ХАМАС використовує зброю, виготовлену в Північній Кореї, для боротьби з Ізраїлем у Газі. Відбиваючи атаки ісламських терористів після 7 жовтня Сили оборони Ізраїлю захопили зброю, виготовлену в КНДР. Також ЦАХАЛ виявив у Газі склад китайської зброї.

Північна Корея співпрацює у військовій сфері з низкою африканських країн. Постачання зброї (переважно ракетних комплексів) є найтривалішим компонентом присутності КНДР на континенті. Особливо слід відзначити військову співпрацю з Суданом, Нігерією, Мозамбіком та Ефіопією. Також важливо зазначити, що деякі африканські країни відновлюють стосунки з Пхеньяном, не виконуючи навіть санкції, накладені ООН. Це свідчить про їх дистанціювання від Франції (як колишньої метрополії) та зближення і блоком антизахідних країн.

Північнокорейський, російський та іранський приклади остаточно довели, що економічні санкції Заходу не можуть зупинити агресорів і тиранів. Ці держави та їх режими десятиліттями нарощують військові та економічні потужності, навчилися знаходити обхідні шляхи і що найгірше — гуртуватися для спільного протистояння Заходу.