logo

ВРЦіРО закликала світ визнати росію державою-терористом і засудити РПЦ

29 грудня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Всеукраїнська Рада Церков та Релігійних Організацій випустила оперативну заяву з реакцією на сьогоднішню атаку російських терористів. ВРЦіРО висловлює співчуття родинам загиблих і постраждалим і закликає молитися за них: «Висловлюємо співчуття українським родинам, які постраждали і страждають внаслідок терористичних дій Росії. Дякуємо силам оборони України та просимо Бога благословити їхнє служіння успіхом і перемогою. Молимось за український народ і кожну людину, щоб Всевишній дав силу бути міцними духом і перемогти зло!»

Всеукраїнська Рада Церков та Релігійних Організацій категорично засуджує дії російської армії та закликає всі держави світу засудити російську федерацію, визнавши її державою-терористом. Це дуже конкретна і безпрецедентна заява від лідерів різних релігій та конфесій.

Також духовні лідери виступили із важливим проханням до світу забезпечити Україну зброєю: «… надати необхідні засоби для захисту життя, у т.ч. додаткові засоби противоповітрянної оборони, літаки, та все необхідне для оборони і відновлення територіальної цілісності України».

Окреме місце в заяві відведено засудженню діяльності Російської Православної Церкви, адже саме її «священнослужителі» активно благословляють російський тероризм і вбивства українців. ВРЦіРО звертається безпосередньо до Всесвітньої Ради Церков, Конференції Європейських Церков та інших міжнародних міжконфесійних організацій, щоб притягнути РПЦ «до моральної та іншої відповідальності Російської православної церкви, яка всіляко підтримує агресію РФ проти України, розпалює міжнаціональну і міжконфесійну ворожнечу та через проповідь ідеології «русского міра» спонукає до геноциду українського народу».

З тексту заяви бачимо, що прийнятною санкцією щодо РПЦ може бути виключення з Всесвітньої Ради Церков. Як прецедент наводиться приклад такого рішення щодо Голландської реформатської церкви в ПАР, яка виправдовувала апартеїд. Священники цієї церкви багато років сприяли апартеїду, надавали йому сакрального значення, адже «Бог наказав націям і народам бути розділеними, дав кожній нації особливе накреслення та обдарування».

Хоча Господь дійсно створив різні народи, однак проблема ГРЦ полягала в цинічному трактуванні даної ідеї як виправдання для нелюдської антигуманної політики апартеїду. За це церкву виключили із Всесвітньої Ради Церков і повернулася вони тільки у 1986 році, коли під час Генерального синоду церква змінила свою позицію щодо апартеїду та відкрила свої двері для людей усіх рас.

Голландській реформатській церкві довелося розкаятися і пройти через низку складних рішень. Цей приклад демонструє, наскільки важливо церквам каятися в єресях і відкидати свої безвідповідальні чи відверто жорстокі доктрини. Враховуючи довгу історію схрещення кремля з РПЦ, російському православ’ю доведеться проходити дуже тривалий і болючий процес очищення.