logo

В Нігерії на Різдво терористи вбили понад 160 християн

27 грудня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Велика трагедія сталася на Різдво у Нігерії. У штаті Плато, що в центрі країни, терористи вчинили масову різанину у християнських поселеннях. Наразі відомо про щонайменше 160 загиблих та близько 300 поранених.

Як повідомляє Christian Daily International-Morning Star News, сотні терористів, озброєних автоматами і мачете, увірвалися до християнських поселень та просто намагалися вбивати всіх довкола. Нападникам допомагали пастухи-ісламісти фулані. Більшість жертв — жінки, діти і люди похилого віку, які готувалися до різдвяних святкувань. Наразі відомо про загибель кількох пасторів, зокрема Соломона Гуше з баптистської церкви та дев’ятьох членів його сім’ї в селі Дарес. Більшість чоловіків у переддень Різдва були на роботі за межами поселень.

Грейс Годвін — мати трьох дітей, врятувалася, бо їй разом із сім’єю вдалося втекти з села. В інтерв’ю Reuters вона повідомила, що змогла повернутися тільки наступного дня і побачила, що всі будинки спалені, люди вбиті і багато селян все ще залишаються зниклими безвісти.

Нігерія — велика густонаселена багатонаціональна африканська країна з непростою історією. Після деколонізації тут проживають різні етнічні групи з різним віросповіданням. Північна і західна частина країни стали епіцентрами активізації ісламського екстремізму. Ісламісти з терористичних організацій Боко Харам, Ісламської Держави та Бойовики з Фулані самі нападають на християн та підбурюють до цього інших мусульман регіону. Християнські поселення розташовані на родючіших землях, а ненависть до іновірців стає каталізатором насилля.

Президент Нігерії Бола Тінубу заявив, що насильство було «неспровокованим» і доручив поліції знайти винних. Однак тут є проблема: ці обіцянки лунають після кожного подібного теракту і навіть арешти терористів не зупиняють насилля. Центральна влада і підлеглі губернатора штату Плато Калеба Мутфванга абсолютно не турбуються про захист християн, яких тут вбивають регулярно.

Цього разу служби безпеки країни відреагували на теракт тільки через 12 годин після початку різанини. Торік наприкінці жовтня відбулася подібна трагедія, в якій загинули десятки християн, але влада не вжила заходів. За останні роки масові вбивства стали регулярними, а в 2022 році Нігерія стала світовим лідером за кількістю вбитих християн (5014) та викрадених (4726).

Ця катастрофічна ситуація пояснюється кількома факторами: Нігерія тільки формально правова держава, політичні еліти занадто корумповані, щоб докладати реальних зусиль для захисту сільського населення.