logo

Капелани зможуть здійснювати душпастирську роботу в лікарнях

14 грудня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Протягом останніх років ми стали свідками стрімкого розвитку капеланського служіння в Україні. Окрім системного навчання нових груп капеланів, готується розширення їх участі в душеопікунській роботі та залучення у заклади системи охорони здоров’я. Ця пропозиція з’явилася ще в торік, однак лише зараз ми підійшли до її реалізації.

Керівництво МОЗ провело зустріч з представниками Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) та Державної служби України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС). Вони обговорили створення капеланського служіння в лікарнях. «Позиція МОЗ щодо підтримки процесу впровадження професійного медичного капеланства у медзакладах є незмінною. Зараз в Україні триває робота щодо реалізації цього питання та опрацювання всіх необхідних законодавчих проєктів», — зазначили в міністерстві.

Створення капеланського служіння у медзакладах є важливим кроком для покращення психологічної і духовної підтримки пацієнтів і персоналу. Західні країни давно розвивають цю ініціативу. Традиційно душпастирська турбота капеланів охоплює не тільки хворих, а й членів їх сімей та працівників у галузі медицини та інший персонал лікарень. Важко переоцінити важливість духовної підтримки у важкі моменти для хворих та їх рідних.

Наразі вже сформовано нормативно-правову базу для початку виконання капеланами своєї роботи в лікарнях. Протягом 2022–2023 років в міністерстві створили посаду «капелан в охороні здоров’я», затвердили кваліфікаційні характеристики та систему навчання за спеціальністю «Клінічне душпастирство».

Капеланське служіння в лікарнях — приклад здорового запозичення західного досвіду, де практика душпастирства має дуже давню традицію. Вона є універсальною, адже молитовну і загалом духовну підтримку потребують як поранені військовослужбовці у госпіталях, так і цивільні люди, які борються із тяжкими захворюваннями чи проходять реабілітацію.

Капелани в лікарнях виконують ключову роль для формування атмосфери емоційної підтримки та духовного спокою для хворих. Вони можуть проводити релігійні служби, молитви та консультації, щоб допомогти пацієнтам та їх рідним. Крім того, капелани співпрацюють з медичним персоналом, надаючи їм підтримку та допомагаючи побороти стрес, пов’язаний із їхньою професійною діяльністю.