logo

У Нью-Йорку відсторонили католицького священника за дозвіл знімати в храмі вульгарний кліп

29 листопада 2023 р. \ оновлено 22 лютого

У Нью-Йорку католицька парафія опинилася в центрі скандалу, подібного до кліпу на ЛГБТ-тематику у львівській церкві минулого місяця. Американська співачка Сабріна Карпентер знялася у вульгарному кліпі у католицькій церкві Благовіщення Пресвятої Діви Марії у Брукліні. Подібно до українського прецеденту настоятель храму не був поінформований про всі деталі та ідею кліпу.

Після прем’єри відео за участі Карпентер католики висловили справедливе обурення блюзнірством і огидними діями в їх церкві. У кліпі вульгарно одягнена співачка танцює прямо перед вівтарем, а довкола неї розставлені різнокольорові труни. Бруклінський єпископ Роберт Бреннан був приголомшений такою зневагою церкви та після розслідування було прийнято рішення відсторонити настоятеля Джеймі Джігантіелло.

Розслідування інциденту показало, що він не дотримувався «єпархіальної політики щодо зйомок на території церкви, яка включає перевірку сцен і сценарію», тобто проявив малодушність. Разом з цим сам настоятель повідомив про свою недостатню проінформований про все, що мало відбуватися в кліпі, а в домовленостях зазначалося, що в храмі зніматимуть сцену похорону.

Скандал у Нью-Йорку явно резонує з подібною історією, яка трапилася з Греко-католицькою парафією святого Андрія у Львові наприкінці жовтня. Неоднозначні виконавці Христина Соловій та Сергій Жадан випустили кліп, який містить гомосексуальні сцени та був відзнятий у церкві. Тоді парох парафії святого Андрія отець Михайло Лучків заявив про обман з боку команди артистів, адже йому повідомляли про інший зміст кліпу. Це викликало активне обговорення громадськості і священнослужителя, який надав дозвіл, також відсторонили.

В обох випадках співаки використали церкву як місце зйомок аморальних кліпів приховали незручну правду про свою творчість і обидві історії завершилися покараннями для священнослужителів. Можливо, розголос і обурення парафіян стимулюватиме священників бути уважнішими й обережнішими в такій співпраці. В той же час спостерігаємо певну недобру тенденцію в масовій культурі: безбожні митці шукають способи, як десакралізувати та принизити церкву.

Хоча зйомки музичних кліпів у храмах були і раніше, проте попспіваки дедалі частіше обирають цю локацію для зображення чогось непристойного і провокативного. Церква сприймається як декорація для культури самоствердження, бунту проти традиційних інституцій та навіть популяризації розпусти.