logo

У Нідерландах на виборах перемогли НЕ ЗОВСІМ праві

23 листопада 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Позачергові парламентські вибори у Нідерландах завершилися перемогою умовно правих і на зміну чинному прем’єру Марку Рютте прийде нова коаліція на чолі з Партією свободи (PVV). Це голосування показало прагнення народу до більш рішучих і антисистемних змін, проте означення і характеристика правих у Нідерландах суттєво відрізняється від традиційного політичного розподілу. Фаворити цих виборів сполучають суперечливі цінності й наративи, дуже далекі від консерватизму і тим паче християнських традицій Європи.

Наразі підраховано близько 98% голосів, тому відомо, що правий політик Герт Вілдерс і його Партія свободи (PVV) отримає 37 місць у майбутньому парламенті. Саме вони формуватимуть нову коаліцію. На другому місці – об’єднаний блок Лейбористів і Зелених з 25 місцями, які до останнього сподівалися перехопити владу. Масштабний кліматичний мітинг, який відбувся на початку листопада і перетворився на антиізраїльський, не приніс лівим і зеленим політичну перевагу. Трійку лідерів закриває консервативна Народна партія за свободу та демократію (VVD), яку і представляє чинний прем’єр Рютте. Ця партія, ймовірно, разом із переможцями формуватиме коаліцію, проте відіграватиме в ній допоміжну, а не провідну роль.

Результати нідерландських виборів привертають увагу, адже Герт Вілдерс дуже епатажний і неоднозначний політик. Він став відомий жорсткою антиісламською позицією, яка включає як радикальне обмеження міграції, так і «заборона Корану та закриття шкіл для мусульман». Однак це зовсім не означає, що фаворити цих виборів прагнуть повернути традиційно-християнський образ держави з минулого. Подібно до інших європейських правих, вони критикують бюрократизацію ЄС, проте PVV йде далі та навіть вимагає виходу Нідерландів із Союзу, подібно до того, що зробила Велика Британія.

Історія стосунків Партії свободи і власне Герта Вілдерса з ісламом дуже непроста. Багато років він перебуває під постійною охороною, через свою радикальну антимусульманську політику. Він погрожував мусульманам, обіцяв штрафувати жінок за носіння хустки і заборонити Коран. Протягом останніх 20 років політик епатував обіцянками, які виконати нереалістично, але відразу після перемоги відмовився від найрадикальніших з них.

В ході передвиборчої кампанії Ерт Вілдерс заявляв, що Нідерланди повинні обмежити постачання зброї в Україну, тому що вона «потрібна для захисту» Нідерландів. Загалом його позиція щодо України є неоднозначною: ще у 2017 році політик закликав «боротися з русофобією» та навіть відвідував Москву, проте нині офіційна позиція політика та його партії полягає в тому, що «російський агресор незаконно вторгся в Україну», а після 24 лютого 2022 року Вілдерс заявив, що підтримує допомогу українським біженцям, яких Партія свободи розцінює як «законних, які тікають від війни».

Позиції партії час від часу змінюються, що вказує на відсутність стійкого і постійного ідеологічного фундаменту. Вілдерс і його однопартійці представляють досить постмодерне бачення правої політики та сполучають ідеї, які традиційно не поєднуються. Лідер партії є агностиком, прихильником гендерної рівності та ЛГБТ і визначає мусульманське засудження гомосексуалізму як «загрозу традиціям Нідерландів». При цьому Вілдерс вважає, що юдео-християнські та гуманістичні традиції є панівною культурою, але заперечує морально-етичні стандарти цієї ж юдео-християнської культури і відкидає повернення до традиційних сімейних цінностей.

Вибір нідерландців вказує на прагнення до зміни міграційної політики, проте умовні праві являють собою сполучення дуже різноманітних ідей та позицій. Ця популістська й досить епатажна тенденція простежується і в Німеччині, але така політична еклектика із традиційним консерватизмом і християнським корінням Європи.