logo

Завдяки забороні абортів у США збережено 32000 життів

22 листопада 2023 р. \ оновлено 22 лютого

У кожному штаті, де після скасування «Роу проти Вейда» було запроваджене антиабортивне законодавство, спостерігається зростання народжуваності. Про це свідчить аналіз Інституту економіки праці в США, в якому зазначені висновки про перший рік без федерального права на аборт.

Після скасування «Роу проти Вейда» у 2022 році 13 штатів практично повністю заборонили аборти, ще 13 запровадили серйозні заборони, щоб звести їх до мінімуму. Це мало великий медійний резонанс, феміністичні та проабортивні організації залякували громадяькість тисячати загиблих жінок, однак реальні результати виявилися дуже позитивними.

Згідно з документом Інституту економіки праці, за рік народилося в середньому на 32 тисячі немовлят і саме штати, які захищають життя, демонструють ріст народжуваності. Дослідження виявили, що через рік народжуваність зросла в середньому на 2,3 відсотка, на відміну від штатів, де аборти залишаються законними. Також саме завдяки антиабортивному законодавству близько чверті жінок, які хотіли зробити аборт у Сполучених Штатах, не змогли це реалізувати.

Зростання народжуваності — добрий наслідок нових законів, однак в інших штатах зафіксовано зростання абортів. Це пов’язано з тим, що частина жінок, які не можуть зробити аборт легально, їдуть в сусідній штат, де дітовбивство не заборонено. Таке явище отримало назву «абортивні подорожі», однак ймовірність проведення аборту в іншому штаті зовсім не означає, що жінка дійсно це зробить. Підтвердженням цього і є близько 32 тисяч збережених життів.

Ефективність заборони абортів виявилася особливо помітною для іспаномовних жінок (у цій категорії народжуваність зросла на 4,7%) та жінок 20-24 років (народжуваність зросла на 3,3%). Географія також стала одним із факторів: велика відстань до штату, де аборти легальні, зменшує ймовірність такої поїздки. Саме тому особливе збільшення народжуваності зафіксовано у великих і територіально віддалених штатах: Міссісіпі (4,4%) і Техас (5,1%).

Скасування загальноамериканського права на аборт демонструє реальні фактичні можливості для збереження життя і зростання народжуваності. Разом з цим, про-лайф групи (як-от Студенти за життя) заявляють про готовність продовження боротьби, доки кожне життя в Америці не буде захищеним.

Американський досвід останнього року дуже контрастує з українською реальністю. Демографічна ситуація в нашій державі залишається катастрофічною, а основне рішення, яке пропонують вітчизняні політики, — залучення в Україну мільйонів мігрантів з Азії та Африки. Очевидно, що це не найкращий сценарій і потрібно шукати інші шляхи, серед яких може бути заборона чи бодай обмеження абортів, адже в цей час особливо важливо зберегти кожне українське життя.

Теми: