logo

Проти абортів і підтримує Україну: аргентинці обрали нового президента

20 листопада 2023 р. \ оновлено 22 лютого

19 листопада в Аргентині відбулися президентські вибори. Після підрахунку голосів стало відомо, що новим главою держави стане правий політик Мілей Хав’єр, який отримав 56% підтримки виборців. Він підтримує Україну, виступає проти абортів та зростання китайського впливу у Латинській Америці.

Новобраний аргентинський президент був відомий як правий економіст, письменник і шоумен. Він здобув славу досить ексцентричного політика, що загалом типово для регіону. У 2021 році Мілей створив коаліцію La Libertad Avanza (Свобода рухається вперед), яка показала хороший результат на парламентських виборах, однак більшості не мала.

В неділю увечері після повідомлення про опрацювання бюлетенів Мілей Хав’єр заявив: «Сьогодні починається реконструкція Аргентини. Сьогодні починається кінець занепаду Аргентини». На вулицях Буенос-Айреса тисячі людей вийшли вітати одне-одного з перемогою правих, а в кількох районах відбулися масові святкування.

Ця президентська кампанія будувалася довкола потреби радикальних економічних реформ, відходу від соціалізму та відновлення економіки після пандемії. Мілей обіцяв згорнути неефективні соціальні програми, які були тягарем для країни, закрити низку міністерств та скоротити державні витрати.

Новообраний президент дуже негативно висловлювався про соціальну політику своїх попередників, зокрема він виступає проти сексуального виховання в школах, яке називає «марксистською змовою, спрямованою на знищення сім’ї». Також Мілей є радикальним противником абортів і засуджує закон про легалізацію від 2020 року. В ході передвиборчої кампанії правий політик обіцяв скасувати його, проте не відомо, чи дійсно це буде зроблено. Разом з цим, деякі його заяви виглядають дуже епатажними і неоднозначними (наприклад, легалізація торгівлі органами).

У зовнішній політиці Мілей Хав’єр підтримує зближення із США, зменшення впливу Китаю, росії та лівого уряду Бразилії на Аргентину. Він радикальний противник ідеї вступу країни до БРІКС і заперечує давній тренд Латинської Америки на конфронтацію із США.

Новий лідер Аргентини ще в 2022-му став відомий як прихильник України, яку вважає оплотом свободи. Він заявляв, що не готовий «терпіти чи прийняти вторгнення, яке здійснила росія» та критикував лівий уряд за досить пасивну позицію щодо засудження агресії проти України.

Загальні позиції новообраного аргентинського президента є досить цікавими та інтригують своїм лібертаріанським радикалізмом. Однак реалії цієї латиноамериканської держави дуже складні і не відомо, якими будуть наслідки потенційної «шокової терапії» в економіці.