logo

Кліматичний марш у Амстердамі став ще одним майданчиком звинувачення Ізраїлю

13 листопада 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Учора, 12 листопада, в Амстердамі пройшов найбільший кліматичний протест за всю історію Нідерландів. Понад 85 тисяч людей взяли участь у «Марші клімату та справедливості». Проте акція екоактивістів переросла у черговий антиізраїльський мітинг, коли в одному натовпі зелені прапори замішалися із Палестинськими, а зі сцени лунали заклики боротися з «ізраїльським колоніалізмом».

Кліматичний марш остаточно перетворився на пропалестинський, коли на ньому виступила Грета Тунберг, яка була одягнена в традиційну палестинську чорно-білу хустку та несла прапор з лозунгом «Покінчити з колоніалізмом, звільнити Палестину!». Вона назвала Ізраїль окупантом та проголосила: «Як рух за кліматичну справедливість, ми повинні прислухатися до голосів тих, кого пригнічують, і тих, хто бореться за свободу та справедливість».

Потім Грета передала мікрофон своїй сподвижниці з Афганістану Сахар Ширзад, яка закликала «звільнити Палестину від річки до моря» (що суперечить кордонам 1967 року та означає ліквідацію Ізраїлю). Далі ще одна активістка з Палестини взяла слово і звинуватила Ізраїль у «здійсненні геноциду». Після явної зміни тематики мітингу на сцену вийшов чоловік, який схопив мікрофон та обурено заявив: «Я прийшов сюди для кліматичної демонстрації, а не для політичних поглядів», на що Грема йому відповіла «немає кліматичної справедливості на окупованій землі!». Натовп підтримав екоактивістку.

Кліматичні зміни є однією з найгостріших тем, які непокоять європейську молодь. Основна аудиторія таких маршів — це молоді люди і навіть школярі. Однак різноманітний екоактивізм, зазвичай, має конкретне ліве політичне забарвлення, а емоційні заклики про «порятунок планети» йдуть поруч із боротьбою за класову рівність, інтересами меншин та пошуком колоніалістів.

Попри популярність екоактивістів вони дуже схильні до маніпуляцій, залякування вимиранням людства та використання неправдивих аргументів. Звичайно, проблеми з екологією є практично в кожній країні, проте конфлікт виникає, коли «зелені» намагаються нав’язати суспільству радикальні заходи, які зовсім не означають реальне покращення ситуації.

«Зелена» тема особливо активно використовується у Західній Європі напередодні виборів (в Нідерландах 22 листопада відбудуться загальні вибори). Навіть дуже радикальне скорочення викидів у цій невеликій країні не вплине на клімат планети, проте багатотисячний мітинг екоактивістів може стати інструментом для мобілізації електорату лівої коаліції Лейбористської і Зеленої партії.