logo

Чотирьох польських правих депутатів позбавили недоторканості через вподобайки в соцмережах

11 листопада 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Це історія не з російських судів, а з Європарламенту. Четверо польських євродепутатів втратили недоторканість через підтримку та поширення партійного ролика 2018 року із критикою нелегальної міграції. Причиною стало подання позову за авторства лівого активіста Рафала Гавела, який був засуджений в Польщі за шахрайство під час підприємницької діяльності.

Гавел звинувачує чотирьох польських політиків (Беату Мазурек, Томаша Поребу, Патрика Які та Беату Кемпу) у «вчиненні расистських злочинів». Цю справу розглядав Комітет ЄП з правових питань (JURI), який у вівторок направив рішення на голосування всього парламенту, а вже в четвер депутати підтримали звинувачення проти своїх польських колег.

Патрик Які, один з обинувачених, в інтерв’ю TVP Info заявив, що йому «загрожує три роки в’язниці за лайк офіційного партійного ролика у Twitter, в якому демонструються реальні фрагменти агресії мігрантів у Європі». Також він вбачає у рішенні Європарламенту пряму політичну мету щодо себе і своїх колег:

«Ми в Європарламенті є одними з найбільших критиків нового договору є за яким має бути створена нова Європейська держава. Уже на першій сторінці цього договору є посилання на комуністичний маніфест. Відомо що ця Європейська держава насправді є однією великою утопією».

Депутат від польської Лівиці Лукаш Когут після голосування заявив, що не вагався, бо «вони заслужили це тим, що зробили в мережі, поширюючи мову ворожнечі». Мейнстримна преса називає нинішню ліву більшість в парламенті Польщі «демократичною», проте за короткий період після виборів бачимо, як консервативні політики стають фігурантами політичних переслідувань, а їх риторика трактується як злочин.

Це дуже тривожна тенденція як для Польщі, так і для всього Європейського Союзу, куди Україна прагне вступити. ЄС декларує прихильність правам людини, проте підтримує очевидно політичні справи проти консервативних політиків. При цьому чинними депутатами залишаються відверті корупціонери, як-от Єва Кайлі, колишній віцепрезидент Європарламенту від соціалістів, щодо якої триває розслідування про підкуп представниками Катару, які намагалися залучитися лояльністю євродепутатів.

Справа проти польських депутатів є абсурдною, адже в демократичному суспільстві не можна засуджувати людей за вподобайки або поширення контенту в соцмережах, особливо коли це стосується національної безпеки. Не менш абсолютною є актуалізація захисту нелегальних мігрантів, особливо на тлі пропалестинських протестів, які охопили всю Європу.

Протягом останніх тижнів ми всі спостерігаємо, як провальна демографічна політика Європейського союзу призвела до великої нестабільності, спалахів антисемітизму, зростання фізичних загроз для європейців. Попри реальні факти ліві політики продовжують ставити в пріоритет утопічні теорії про мультикультуралізм, підтримують переслідування своїх опонентів та ототожнюють так звану «мову ненависті» зі справжніми злочинами.