logo

В Індії кількість проявів агресії до християн зросла на понад 45%

10 листопада 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Індія є однією з держав, де найшвидше зростає нетерпимість до християн. Країна з понад мільярдом населення досить рідко фігурує в міжнародній пресі і спосіб життя віддалених густонаселених регіонів часто залишається невідомим. На цьому тлі приділяється недостатньо уваги великим проблемам зі свободою віросповідання, адже за останні роки життя християн в Індії стає дедалі небезпечнішим.

Лише за 8 місяців цього року Об’єднаний християнський форум (UCF) зафіксував більше випадків насилля, ніж за весь минулий рік. Організація підтверджує щорічне зростання проявів агресії до християн на понад 45%. Наразі тривожну ситуацію зі свободою віросповідання в Індії розслідує комісія США з питань релігійної свободи у світі (USCIRF) та Комісія у справах меншин уряду Індії.

Об’єднаний християнський форум (UCF) пов’язує швидке зростання насилля щодо християн із ухваленням законів проти переходу на іншу віру. Протягом останнього десятиліття в Індії посилювалися позиції націоналістично-індуїстського крила політиків, які і ініціювали закони для перешкоджання наверненню індуїстів у християнство чи будь-яку іншу релігію. Вони трактують зміну віросповідання виключно як насильницький акт, ігноруючи волю людини та її право на свободу віросповідання.

Існують також інші форми дискримінації християн. Відповідно до закону, що діє десятиліттями, індуси-християни та мусульмани з нищих каст не можуть отримувати державні пільги, які вони могли б отримати, якщо були б індуїстами. Ці обмеження є серйозною перешкодою для навернення, бо саме фізичне виживання багатьох людей залежить від цих благ. Тому індуїстський уряд використовує такі дискримінаційні важелі для того, щоб унеможливити навернення індуїстів у будь-яку іншу віру.

Для багатьох американців Питання релігійної свободи в пріоритеті, тому під час візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена до Індії американська делегація обговорила і це питання на зустрічі із індійськими політиками. Останні зацікавлені у співпраці із США, тому намагаються переконати своїх партнерів у цілковитій прихильності правам різних релігійних груп.

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді запевняє, що проблем із релігійною свободою немає, проте доки він заявляє іноземцям, що «демократія закладена у нашій ДНК”, правозахисні організації фіксують нові й нові форми дискримінації та насилля щодо християн.

Тут варто виділити три важливі аспекти зростання релігійної нетерпимості, які пов’язані із владою.

  1. Закони проти навернення з індуїзму в християнство діють. Об’єднаний християнський форум повідомляє про арешт 520 християн, які змінили віру і тенденція тиску на місіонерську діяльність посилюється.
  2. У сільських і віддалених районах поліція не зупиняє тиск і переслідування християн, що призводить до численних дикунських актів насильства. Наприклад, влітку стало вірусним відео, на якому близько тисячі індуїстських чоловіків напали, роздягли і домагалися двох християнок у штаті Маніпур. Такі приклади насилля поліція помічає тільки після скандалів і тиску з боку іноземців.
  3. Індійська поліція схильна звинувачувати християн, які стали жертвами насилля. Агресивні дії проти них правоохоронці трактують як «спровоковане насильство», чим підтверджують політику індуїстського націоналізму. Це сприяє недовірі християн до поліції, що є основною причиною, чому так різняться офіційні дані про переслідування християн у правоохоронців та правозахисних організацій.