logo

Іспанські праві протестують проти посягання на верховенство права

9 листопада 2023 р. \ оновлено 22 лютого

В Іспанії вже кілька днів тривають сутички між поліцією та протестувальниками біля офісу Соціалістичної партії. Тисячі протестувальників виступили з вимогою скасувати амністію для каталонських сепаратистів, яку пропонує лівий уряд Педро Санчеса. Окрім цього вони вимагали зупинити багаторічну ліву політику толерування нелегальній міграції, що призвело до помітної ісламізації країни.

Нинішня політична криза в Іспанії пов’язана із неспроможністю чинного прем’єр-міністра Педро Санчеса формувати уряд. Липневі вибори показали перемогу правоцентристської Народної партії (PP), для якої співпраця з правими союзниками із Vox не достатня, щоб прийняти владу. Соціалісти також не мають потрібної підтримки виборців, тому щоб залишитися при владі готові піти на союз із каталонськими лівими (ERC), умовою яких є повна амністія для учасників невдалого державного перевороту 2017 року.

Права опозиція звинуватила лідера соціалістів у використанні амністії для забезпечення свого політичного виживання. У 2021 році адміністрація Санчеса вже помилувала дев’ятьох лідерів, які були ув’язнені за участь у невдалому перевороті в Каталонії. Новий уряд повинен сформуватися до 27 листопада, інакше парламент автоматично розпустять і буде призначено перевибори. Соціалісти бояться цього, бо їх позиції слабнуть, тому готові до виправдання заколотників, щоб зберегти владу.

Проти закону про амністію виступають також члени судової палати, які наполягають на недопущенні посягання на конституційний лад. Колишній прем’єр-міністр від Народної партії Хосе Марія Аснар назвав пана Санчеса «небезпекою для іспанської конституційної демократії», а чинний лідер правоцентристів Альберто Нуньєс Фейхоо заявив: «Я не дозволю, щоб моя країна просила вибачення у тих, хто атакував її інститути».

Натомість виконувач обов’язків прем’єр-міністра Педро Санчес назвав протести біля штаб-квартири Соціалістичної партії «атаками на демократію». У вівторок речниця правої партії Vox (третьої за популярністю в Іспанії) заявила, що партія не підтримує насильство під час протестів, але підтримує самі антиурядові виступи, які відвідав і їх лідер Сантьяго Абаскаль.

Іспанські праві визначають дії соціалістичного уряду як недемократичні і антиконституційні, а Педро Санчеса звинувачують у корупції та спробах зберегти владу за будь-яку ціну. Вони вимагають проведення перевиборів та недопущення ситуації, коли каталонські заколотники залишаться безкарними і відіграватмуть у парламенті роль «золотої акції».

Нинішні протести в Мадриді також стали каталізатором невдоволення щодо дій лівого уряду, зокрема на мітингах лунали гасла проти ісламізації країни: «Ми – за християнську, а не мусульманську Іспанію!». Актуалізація правого порядку денного спричинила ігнорування демократичних процесів з боку чиновників ЄС, які мовчать про нехтування верховенством права у Іспанії.