logo

В США обрали нового республіканського спікера Палати представників

27 жовтня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Протягом останніх днів за океаном тривали напружені дискусії щодо призначення нового республіканського спікера Палати представників США. Цей процес дещо затягнувся і з-поміж різних кандидатів депутати обрали Майка Джонсона, репутація якого дуже неоднозначно сприймається в Україні.

Увага українців до перестановок у Вашингтоні пов’язана із виділенням коштів для підтримки боротьби з російською агресією. Наша країна і весь народ зацікавлений у тісній співпраці та отриманні достатньої допомоги як для фронтових потреб, так і для забезпечення відносно нормальної життєдіяльності інфраструктури взимку.

Майк Джонсон — 51-річний уродженець Луїзіани, баптист, який в американському політикумі відзначився досить консервативними заявами та діями. Він працював юристом і радіоведучим, якого американці обирали в Палату представників з 2016 року. Джонсон відомий тісною співпрацею з американськими християнськими організаціями і поділяє консервативні позиції щодо всіх гострих соціально-культурних проблем США.

Разом з цим, новий спікер відзначився критикою позиції проукраїнських республіканців та демократів і не голосував за необхідну для України допомогу (підтримав тільки Закон про лендліз). Він представляє протрампівське крило партії та неодноразово голосував як ізоляціоніст. Хоча деякі республіканці з протрампівського крила партії висловлюються скептично щодо України, а Джонсон має не найкращу історію голосувань з цього питання, проте очікувати катастрофи зарано. Відразу після призначення новий спікер-республіканець наголосив, що Конгрес «не збирається залишати Україну».

В ефірі Fox News 26 жовтня він заявив: «Ми не можемо дозволити Володимиру Путіну переважати в Україні, бо я не вірю, що він зупиниться на цьому». Проте він виступив за розділення призначення допомоги Ізраїлю та Україні та створення прозорого використання цих коштів: «Ми хочемо підзвітності, і ми хочемо, щоб Білий дім мав чіткі цілі. Але ми збираємося провести ці дискусії. Це буде дуже продуктивно».

В цих умовах українській владі важливо не допуститися тих помилок, які були зроблені у 2016-му році, коли вітчизняні політики в різний спосіб висловлювали підтримку політичному табору демократів, сподіваючись на їх перемогу. Тут важлива особлива мудрість та прагматизм і це стосується також сумнівних лівих ініціатив українських політиків. Ініціативи легалізувати в Україні аморальні речі є тригером для консервативних американців і точно не сприятимуть покращенню репутації України.