logo

Парламентські вибори в Швейцарії принесли перемогу правим

24 жовтня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

У неділю, 22 жовтня, у Швейцарії відбулися парламентські вибори. Найбільшу кількість голосів набрала права партія SVP (Швейцарська народна партія), яка неочікувано показала кращі результати, ніж передбачалося (майже 30%). Разом із правоцентристами вони формуватимуть уряд.

Президент SVP Марко К’єза привітав своїх виборців та закликав політичні еліти більше дослухатися до волі народу: «Ми отримали дуже чіткий мандат від швейцарського населення винести на стіл питання, які мають для них значення, такі як нелегальна імміграція». Раніше він прямо говорив про готовність проводити більш прагматичну політику: «Менше політкоректності, більше того, що дійсно турбує людей: 10 мільйонів жителів, надійне енергопостачання, незалежність», – сказав він.

Програма партії включає спротив мейнстримним європейським тенденціям, які не покращують життя людей. Хоча Швейцарія не є членом Європейського Союзу, проте це об’єднання має великий вплив на поширення лівих мейнстримних ідей. Вони вносять дисбаланс в нормальне життя заради сумнівних ідей соціальної (зокрема гендерної) рівності, політкоректності, мультикультуралізму і «зелених» трендів. SVP також оголосила війну культурі скасування і гендерному терору. Партія спирається на чималий запит суспільства повернутися до здорової політики і вирішувати нагальні потреби суспільства.

Центральне місце в цьогорічній передвиборчій кампанії належить дискусії довкола зміни етнічного складу населення та нелегальної міграції. Імміграційні теми стоять гостро на порядку денному у багатьох європейських країнах. В Італії та Швеції запит населення зупинити нелегальну міграцію перетворився на цілком реальний успіх правих партій.

Вибори в Швейцарії продемонстрували відчутне падіння довіри до «зелених» політиків. Ліві та ліберальні зелені втратили місця в парламенті, а «Зелена хвиля» 2019 року не виправдала себе. Екологічний курс виявився просто додатковим оподаткуванням авіаквитків, будівництва та автомобілів.

Велика частка голосів за правих на виборах у Швейцарії — це один з епізодів збереження запиту на політику захисту традиційного способу життя і незалежності держави. Звичайно, одна Швейцарія чи навіть Італія не змінить ситуацію у всій Європі, проте ці вибори показові демонстрацією волі народу.

Від швейцарських виборів не варто очікувати різких змін чи завершення нейтральної політики, хоча українці були б цьому раді. Разом з цим, в деяких питаннях Швейцарія порушує мовчання. Наприклад, вона приєдналася до ЄС у введенні санкцій проти Росії, а Федеральна рада розглядає можливість визнати ХАМАС терористичною організацією.