logo

У Польщі триває підрахунок голосів після парламентських виборів

16 жовтня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

15 жовтня відбулися парламентські вибори в Польщі. Їх результати будуть важливими як для України в стані війни, так і для майбутнього суверенітетів країн Європи. Якщо ліволіберальна опозиція здобуде перемогу, то Польща зійде з консервативного шляху, піде на зближення з Берліном і Брюсселем і стоятиме перед загрозою втрати суверенітету.

Згідно з даними екзитполу Ipsos, найбільше голосів здобула правоконсервативна партія Право і Справедливість (36,6%). Проте це ще не перемога, адже для формування уряду необхідна коаліція з іншими партіями, щоб представляти більшу частину виборців.

Друге, третє і четверте місце потенційно займають партії лівого та ліволіберального спрямування: Громадянська Платформа (31%), Третій шлях (13,5%), Лівиця (8,6%). Це попередні дані екзитполу. Якщо офіційні результати підтвердять дані екзитполу, то це означатиме зміну правлячої коаліції і ймовірно нова влада буде представлена лівими силами.

Офіційні результати будуть після опрацювання всіх бюлетенів. Наразі вже є дані з 30% дільниць і попередньо підтримка ПіС є більшою, ніж прогнозує Ipsos, однак цього все ще недостатньо для формування коаліції.

Польська опозиція вже святкує та оголошує про повну зміну курсу. Вони називають це «поверненням до демократії», проте кожен, хто має добре пам’ять, не поспішав би з такими заявами, адже за риторикою опозиції криються роки безвідповідальної і навіть дружньої до росії політики до 2015 року. Громадянська платформа і її ліві партнери можуть принести дуже небезпечні зміни, які торгнуться як перегляду самостійної проукраїнської позиції Польщі в ЄС, так і низки рішень консерваторів щодо захисту моралі й цінностей.

Роль Польщі в Європейському Союзі дуже важлива, адже можливість захищати консервативний шлях і суверенітет дає змогу й іншим країнам зберігати самостійність (особливо це стосується Східної Європи). Якщо відбудеться зміна польської влади, то слід очікувати її зближення із євробюрократами та загальне посилення їх впливу на континенті.