logo

1 жовтня сплинув час дії Закону про ленд-ліз

2 жовтня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

1 жовтня сплинув час дії Закону про ленд-ліз. З моменту його підписання Україна не отримала нічого саме за цією програмою, а надане озброєння США передавали іншими шляхами. За понад рік часу в Україну надійшли мільярди доларів військової допомоги, деякі нові види озброєння, проте все це ніяк не пов’язане із гучним Законом про ленд-ліз.

9 травня 2022 року американський президент Джо Байден підписав «Закон про ленд-ліз на захист демократії в Україні». Це була символічна подія, яка мала вказати всьому світу, що США пам’ятають про завершення Другої світової війни і готові серйозно долучитися до військової підтримки України.

Згідно з підписаним законом, президент США мав «уповноважити уряд надавати в борг або давати в оренду засоби оборони Україні та іншим країнам Східної Європи, які постраждали від вторгнення росії в Україну, щоб допомогти зміцнити обороноздатність цих країн і захистити громадянське населення від потенційного нападу або агресії з боку росії».

Це була хороша інформаційна кампанія, проте з того часу США не передали Україні жодної одиниці зброї за ленд-лізом. У вересні петиція до Президента України із вимогою звернутись до адміністрації США, щоб ленд-ліз нарешті запрацював, набрала достатню кількість голосів, проте термін дії закону вже завершився.

Історія з порожнім ленд-лізом викликає занепокоєння щодо фактичної, а не декларативної підтримки України. Вже не перший місяць спостерігаємо затримки озброєння для ЗСУ, яке було обіцяне ще на початку року. Донині обговорення задіяння американських танків Abrams все ще у майбутньому часі і не відомо, скільки саме і коли ми їх тримаємо. Ще далі перспективи використання американської авіації на фронті.

Європейську і американську зброю українські Збройні Сили отримують дуже повільно і більшість цієї зброї — зовсім не нові зразки. Сьогодні є потреба молитися за надання Україні реальних важелів впливу, які зможуть змінити хід війни на нашу користь. Хоча звідусіль чуємо про безперервну пітримку України, продовження санкцій проти росії і чергові нарази в Рамштайні, проте реальні дії наших партнерів не відповідають заявленим цілям відновлення територіальної цілісності України.