logo

Всеукраїнська Рада Церков закликала світ надати Україні ППО

23 вересня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

22 вересня на сайті Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій з’явилося звернення до міжнародної спільноти із закликом надати Україні всю необхідну допомогу в засобах протиповітряної оборони. Це не вперше, коли церкви виступають за військову підтримку України.

ВРЦіРО адресувала звернення до всього світу, але особлива згадка надається Європейського Союзу, США, Великої Британії та НАТО. Ці країни й організації вже долучилися до збройної підтримки України, проте наші потреби значно більші, ніж допомога, яку отримуємо. Росія постійно обстрілює наші міста і наближення холодного сезону несе додаткові загрози, пов’язані з атаками на об’єкти енергетичної інфраструктури.

ВРЦіРО нагадує, що зволікання має велику ціну: «Українці знову ризикують опинитися без опалення та електроживлення посеред лютих морозів. Це може мати особливо тяжкі наслідки для медичних установ і освітніх закладів… Для зупинки російського терору захисники України потребують сучасних засобів протиповітряної оборони, які дозволять знешкоджувати російські ракети та ударні дрони. Цивільне населення та критичну інфраструктуру України можуть врятувати такі комплексні системи захисту від повітряних атак, як Patriot, Hawk, Avenger (Сполучені Штати), NASAMS (Норвегія), IRIS-T (Німеччина), Stormer HVM 2 (Велика Британія)».

Минула зима видалася тяжкою і загроза зберігається. Україна потребує більше засобів протиповітряної оборони і снарядів до них. Це буквально питання виживання взимку. Наша держава отримує суттєву військову допомогу від США та інших країн, проте її недостатньо для реалізації цілей захисту та відновлення цілісності України.

Сьогодні все ще гостро стоїть питання реалізації закону про надання Ленд-лізу Україні. Відповідна петиція до Президента України із вимогою звернутися до наших партнерів із США щодо надання зброї набрала необхідну кількість голосів і буде розглянута президентом.

Війна триває і ворог продовжує нести загрозу для мільйонів життів в Україні.Це великий тягар і його важливо розділяти з іншим державам, які називають себе вільними й демократичними. Церква нагадує світу про цінності, які декларують західні (і не тільки) держави, і було б дуже добре, щоб їх уряди почули це звернення.