logo

Майк Пенс обіцяє надати Україні всю необхідну зброю

20 вересня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Кандидат у президенти від Республіканської партії Майк Пенс заявив, що в інтересах Америки надати всю необхідну допомогу Україні. У понеділок, 18 вересня, Пенс виступав у консервативному дослідницькому Інституті Хадсона у Вашингтоні та окреслив деякі базові принципи з якими іде на вибори і які є основою його політики.

Майк Пенс звинуватив адміністрацію Байдена в тому, що демократи виявилися слабкими перед Китаєм і росією: «Я вважаю, що слабке і безпорадне керівництво Джо Байдена зробило світ набагато небезпечнішим місцем», — сказав Пенс. Він пообіцяв відмовитися від умиротворення та ізоляціонізму та збільшити ефективність підтримки України: «Якщо я буду президентом Сполучених Штатів, ми дамо народу України необхідні ресурси, щоб перемогти та відбити російське вторгнення та відновити свій суверенітет».

Під час зустрічі у Вашингтоні та протягом виступів останнього місяця Пенс застеріг республіканців від обраного Трампом курсу популізму та ізоляціонізму щодо українського питання та інших глобальних викликів: «Я беру участь у цих перегонах, тому що вірю, що принесу досвід, енергію і відданість послідовному консервативному порядку денному, який буде необхідним, щоб змінити невдалу політику адміністрації Байдена, яка послабила нас удома та за кордоном… Коли Дональд Трамп балотувався у 2016 році, він обіцяв керувати як консерватор. Протягом чотирьох років ми справді це робили, але сьогодні Трамп вже не дає такої обіцянки», – додав він.

В Інституті Хадсона Майк Пенс провів пряму паралель між традиційною консервативною політикою і сильною Америкою, яка забезпечує безпеку і стабільність на міжнародній арені. Цим він кидає виклик нездоровим політичним трендам сучасності, які полягають в ізоляціонізмі деяких республіканців та стереотипі про тотожність соціал-ліберальної політики та підтримки України.

На сьогодні Майк Пенс є чи не найбільш послідовним прихильником України серед кандидатів у президенти. Цим він суттєво різниться від Дональда Трампа та Вівека Рамасвамі. Вони шукають простих шляхів самоусунення США від відповідальності за світові процеси, натомість Пенс намагається повернути дискурс до «сильних США».

Колишній віцепрезидент має невеликі шанси в президентському протистоянні, проте його кандидатура дуже цікава для українців і християн зокрема. Наприкінці червня він завітав до Києва та зустрівся з президентом Зеленським та лідерами протестантських церков. За багато років співпраці з Україною, Пенс демонструє постійність військової підтримки та сталість ідеологічного вектора не залежно від того, хто сидить в овальному кабінеті.