Італійська делегація відвідала Одесу для підготовки реконструкції собору

8 вересня 2023 р. \ оновлено 22 лютого 2024 р.

6 і 7 вересня міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні відвідав Одесу разом із з архітектором Стефано Боері та президентом Національного музею мистецтва ХХІ століття (MAXXI) Алессандро Джулі. Вони провели огляд та первинну підготовку до майбутньої відбудови Спасо-Преображенського собору. Разом з ними Одесу відвідали директор ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі та посол Італії П’єр Франческо Дзазо.

Цей візит є початком спільної роботи італійського уряду та архітекторів для відбудови пошкоджених релігійних та культурних пам’яток Одеси. Проект відбудови заплановано створити до кінця жовтня.

Минув понад місяць від масштабної атаки росіян на Одесу. 23 липня ракета С-300 знищила частину Спасо-Преображенського собору – найбільшого православного собору в місті. 11 серпня італійський прем’єр-міністр Джорджія Мелоні засудила дії росіян та виступила з ініціативою видбудувати собор.

«Напади в Одесі, загибель невинних, знищення Спасо-Преображенського собору завдають нам глибокого болю… Італія, яка має унікальні у світі реставраційні навички, готова взяти участь у відбудові Одеського собору та інших скарбів мистецької спадщини України». Окрім Спасо-Преображенського собору Італія взяла на себе реконструкцію ще 52 культурних об’єктів, пошкоджених в результаті російської атаки.

За час повномасштабної війни в Україні були пошкоджені сотні храмів і молитовних будинків. В деяких з них вже розпочалася реконструкція, проте відбудова значної частини культових споруд можлива лише після завершення війни. Деякі церкви (наприклад, дерев’яний скит Святогірської лаври) потрібно відбудовувати повністю.