logo

У Фінляндії знову судять депутата за цитування Біблії

4 вересня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Фінського депутата Паїві Расанен знову судять за «мову ненависті», якою названо біблійну цитату. Ця жінка стала відома, коли опублікувала у твітері цитату з послання Апостола Павла до Римлян, де засуджуються неприродні сексуальні контакти. Поліцейське розслідування почалося після того, як Расанен поставила під сумнів спонсорство «Прайду 2019» керівництвом своєї церкви в твіті, який супроводжувався цитуванням біблійних віршів.

Минулого року окружний суд Гельсінкі одностайно зняв із Паїві всі звинувачення. Але тепер прокуратура оскаржила це рішення, аргументуючи тим, що суд «неправильно витлумачив» твіт. У попередніх судових розглядах також фігурувала брошура 20-річної давнини авторства Расанен, в якій йшлося про тк, що подружжя може складається тільки із чоловіка і жінки. В цій справі також судять фінського лютеранського єпископа Юхана Похйола, якого знову звинувачують у публікації «мови ненависті».

Сторона обвинувачення продовжує наполягати на покаранні для депутата: «Ми можемо обмежити свободу вираження поглядів у зовнішньому вираженні релігії… Ви можете цитувати Біблію, але саме інтерпретація та думка Расенен щодо біблійних віршів є злочинними». Прокурор стверджував, що використання слова «гріх» у брошурі є «принизливим» і що її тлумачення біблійних віршів є «злочинним».

Пол Коулман, член юридичної команди Ресанена, поставив під сумнів демократичність фінської прокуратури: «У демократичному суспільстві кожен повинен мати можливість вільно ділитися своїми переконаннями, не боячись державного переслідування. Криміналізація мови через так звані закони про «мову ненависті» закриває важливі публічні дебати та ставить під загрозу демократію».

Системи, які пріоритетно захищають інтереси ЛГБТ до останнього будуть боротися проти кожного, хто голосно і публічно заперечить їх цінності та норми. Це підтверджує тривалий і абсурдний процес обвинувачення, який не припиняється, всупереч попередньому рішенню суду. Очевидно, ця історія не просто про черговий правоохоронний процес, а про демонстративне судилище над незручною риторикою і цінностями.

Ця абсурдна історія продовжується чотири роки. Розслідування, суди, апеляції — це те, що отримала жінка за цитування Біблії і незгоду із псевдоліберальним суспільним мейнстримом. Якщо ця система роками переслідує депутата, то що буде із свободою для пересічних громадян?

Обмеження свободи слова і віросповідання можливе і в Україні. У Верховній Раді зареєстровано законопроект #5488, яким передбачається криміналізація людей, котрі протистоять ЛГБТ. Ці спільноти активно його проштовхують, а ліві євродепутати вимагають якнайшвидшого ухвалення.