logo

Папа Франциск розкритикував консервативних американських католиків

31 серпня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Після скандальної розмови з російськими католиками, в якій Франциск компліментарно висловився щодо московської імперіалістичної історії, папа знову зробив кілька суперечливих заяв тепер щодо американських консервативних католиків. У вівторок, 29 серпня, під час зустрічі з португальськими єзуїтами він розкритикував «відсталість» тих вірян, які акцентують багато уваги на абортах і проблемі гомосексуалізму.

Один зі співрозмовників папи поскаржився на ситуацію в США із «реакційними» християнами, які не приймають лібералізацію нинішнього курсу папи та становлять своєрідну ідейну опозицію. Відповідь Франциска була досить різкою. Він розкритикував консервативних католиків, закликав до «еволюції в розумінні питань віри та моралі» та прогресу доктрини.

«Ті американські групи, про які ви говорите, такі закриті, самоізолюються. Замість того, щоб жити доктриною, правдивою доктриною, яка завжди розвивається і приносить плоди, вони живуть ідеологіями», — заявив Франциск.

Прихильність самим ідеологіям, а не євангелії, дійсно є помилковою. Проте стійкість і відданість американських активних католиків демонструє не просто якусь «зашкарублість» чи ослаблення через відсталість, але навпаки — християни консолідуються і разом стають агентами змін. Прикладом цього є зростання пролайф руху та спільнот, які захищають біблійне трактування сім’ї і статі.

Ми вже писали про певну консервативну тенденцію в американському суспільстві. Як католики, так і протестанти стають активнішими в захисті життя. На тлі досягнення численних обмежень щодо абортів твердження папи про безплідність консервативних католиків є, щонайменше, передчасним. Разом з цим папа ігнорує справді гострі проблеми системних змін законодавства десятків країн, які нормалізують аморальні речі та сприяють глобальним змінам сприйняття самої суті людини.

Консервативні католики в США протягом останнього десятиліття критикували Франциска за недостатню ясність у «викладенні церковних доктрин про гомосексуалізм, аборти та нерозривність шлюбу», а також численні неоднозначні суперечливі заяви, які давали привід посиленню ліберальних тенденцій в Церкві. Сьогодні Католицька Церква зіштовхується з багатьма викликами «осучаснення», яке здебільшого стосується саме зближення зі світськими нормами.