logo

Представники УГКЦ та РКЦ в Україні прокоментували скандальні слова папи про росію

29 серпня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

25 серпня в ході проведення телемосту між Папою Римським і католиками із Санкт-Петербурга глава Католицької Церкви зробив низку скандальних заяв, які викликали критику та обурення серед українських християн.

Під час онлайн спілкування з російськими католиками папа заявив наступне: «Ніколи не забувайте про спадщину. Ви — нащадки великої росії: великої росії святих, правителів, великої росії Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії — великої, освіченої, великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини. Ви — нащадки великої матінки росії, крокуйте вперед з цим. І дякую вам — дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами».

Ці слова очікувано викликали обурення в Україні та в католиків, які розуміють криваву суть росії. Папа посилається на певний образ величі імперської доби, згадуючи саме тих монархів, які завдали особливої шкоди українцям. Історія «великої росії» написана кров’ю народів, які кремлівські правителі захопили в той чи інший період історії.

Ця частина спілкування папи з російськими католиками не увійшла до офіційної заяви, опублікованої Vatican News, однак в мережі є запис телемосту саме із цією цитатою. Директор пресслужби Святого Престолу Сальваторе Чернуціо заявив, що «папа мав намір заохотити молодь зберігати і розвивати те позитивне, що є у великій російській культурній і духовній спадщині, і аж ніяк не звеличувати імперіалістичну логіку і правителів, які згадуються для позначення певних історичних періодів», однак важко трактувати позитивну згадку про Петра І і Катерину ІІ із НЕ звеличенням імперського спадку.

Українські церковні діячі також висловилися щодо промови Папи Римського. Голова єпископату РКЦ в Україні Віталій Скомаровський прокоментував це так:

«…згадка про «велику Росію», з її величною культурою та людяністю, на жаль, засвідчують подальше існування міфу про гуманізм та велич держави, яка вже 9 років веде проти України кровопролитну та жорстоку війну. Згадані висловлювання для нас є болючими та викликають занепокоєння. Як Церква та українське суспільство, ми відкидаємо та вважаємо неприпустимими будь-які прояви підтримки «русского міра», який приніс стільки болю та страждань на нашу землю та до наших родин».

Глава УГКЦ Святослав Шевчук також розкритикував звеличення російської історії:

«Слова про «велику росію Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії — великої, просвіченої, країни великої культури та великої гуманності» — найгірший приклад імперіалізму та крайнього російського націоналізму… Як Церква, ми хочемо заявити, що в контексті агресії росії проти України подібні висловлювання надихають неоколоніальні амбіції країни-агресора, хоча мали б категорично засуджувати такий спосіб «бути росіянами».

Слова Папи Римського Франциска вже не вперше викликають непорозуміння чи навіть спричиняють скандали. За ним вже закріпився статус досить ліберального папи, який надто толерантно оцінює гендерні виклики та гомосексуалізм. В цьому всьому простежуємо велику різницю між Франциском та Іваном Павлом ІІ, який свого часу став великим духовним і моральним авторитетом для християн особливо у Східній Європі.