logo

13 серпня 1961 року почалось спорудження стіни в Берліні

13 серпня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Цього дня 1961 року в східній частині Берліну розпочалося спорудження стіни, яка розділила місто на дві частини, а населення Німеччини на західну капіталістичну та східну соціалістичну зони. Берлінський мур став одним з найвпізнаваніших символів Холодної війни та радянської ізоляції.

У 1950-і у східній частині Німеччини СРСР утворив підконтрольну Німецьку Демократичну Республіку, жителі якої могли відчути всі «переваги» соціалізму так, що наприкінці десятиліття дедалі більше молоді воліли навчатися та жити в західному секторі Берліну та загалом у ФРН. До спорудження стіни із східної частини Німеччини виїхали близько 3,5 мільйона осіб. Основна причина масової еміграції була в політиці прорадянського уряду, який копіював деякі практики з СРСР (наприклад, колективізацію), щоб економічно наздогнати західну частину Німеччини.

Відповіддю на масовий виїзд з НДР стала не зміна політики, а створення ускладнень та навіть заборон покидати східну частину Берліну. Для того, щоб плани ізоляції не спричинили масову втечу керівництво НДР запланувало провести спорудження муру за одну ніч. 13 серпня 1961 року соціалістична влада залучила десятки тисяч військовослужбовців до зведення стіни.

Того дня німці прокинулися в новому місті, коли перетнути стіну могли лише пенсіонери чи власники спеціальних перепусток. Новозведений мур охороняла армія і з кожним роком умови його перетину ставали складнішими, а спроби нелегально потрапити до Західного Берліну нерідко завершувалися розстрілами.

Стіна призвела до втрати можливості вільного переміщення між східним та західним секторами міста, обмеживши культурний та економічний обмін. Вона розділила тисячі сімей і перетворила мешканців сходу на заручників. Ця роздільна лінія також символізувала глибокий ідеологічний поділ між Східним та Західним блоками, а місто стало епіцентром напруження Холодної війни.

За 28 років розділення Схід і Захід Німеччини розвивався різними темпами. Встигло вирости нове покоління, яке ніколи не бачило єдиної країни, а культурні та економічні наслідки цього ФРН переживає донині.

За останні 9 років наша держава також переживає розділення, адже українці на території окупованих Донбасу та Криму тривалий час жили в умовах нав’язування ворожої ідеології «руского міра». За півтора року окупована площа збільшилася і це велика трагедія для людей, котрі чекають звільнення. Тому закликаємо молитися за наші Збройні Сили та звільнення українських земель!