logo

Верховна Рада проголосувала за усунення перешкод для розлучення

10 серпня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Сьогодні, 10 серпня, Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроект №5492, який сприяє полегшенню розірвання шлюбу та усуває обмеження, наявні в чинному законодавстві.

Якщо народні депутати підтримають законопроект у другому читанні і його підпише президент, то будуть дозволені розлучення в період вагітності дружини та першого року життя дитини. Зараз така опція обмежена задля скорочення неповних сімей.

Проект закону вносить також обмеження для можливого примирення сторін. Суд не буде вживати заходів щодо примирення подружжя «у випадку коли причиною розірвання шлюбу є ознаки вчинення домашнього насильства, незалежно від результатів розгляду цивільних, кримінальних чи адміністративних справ щодо домашнього насильства». Таким чином примирення подружжя неможливе навіть якщо заява про домашнє насилля виявиться наклепом.

Загальна мета законопроекту полягає у спрощенні розлучень і ліквідації тих наявних важелів, які держава може використати для збереження шлюбу. Цікаво, що документ лежав у Верховній Раді з 2021 року і під час повномасштабного російського вторгнення депутати не бралися за його ухвалення. Донині.

Сьогоднішнє голосування ніяк не стосується підтримки обороноздатності України та не має жодної соціальної нагальності. Ба більше, розірвання шлюбу в період вагітності може поставити дружину і дитину у складне матеріальне становище, що особливо недоцільно в період війни. Швидка підтримка депутатів виглядає як безвідповідальність при ухваленні рішень або ж неприхований наступ на ідею непорушності сім’ї.

Співавтором і лобістом даного законопроекту є Інна Совсун — одіозна депутатка, яка лобіювала ратифікацію Стамбульської конвенції, легалізацію канабісу та є автором законопроекту про зрівняння одностатевих пар із справжніми сім’ями. Вона відома критикою сімейних цінностей, християнської етики в школі та виступала проти форуму «За сімейні цінності».

Минулого року українці уклали шлюбів втричі більше, ніж розлучалися, проте і ця статистика є занадто великою. Наша держава стоїть перед безпрецедентною демографічною кризою за всю історію незалежності і на цьому тлі законотворці замість підтримки ідеї сім’ї ухвалюють абсолютно неактуальні та шкідливі рішення на підтримку розлучень.