logo

Речником Сил територіальної оборони призначено американця-трансгендера

4 серпня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

1 серпня розгорівся скандал довкола призначення речником Сил територіальної оборони України американця-трансгендера. Майкл Джон Сірілло (Сара Ештон) — громадянин США, який видає себе за жінку та офіційно працює на Міноборони. До цього він був відомий як журналіст та ЛГБТ-активіст, автор репортажів для LGBTQ Nation про становище гомосексуалістів в Україні.

Призначення трансгендера речником ТрО обурило багатьох українських військовослужбовців. Наприклад очільник Правого Сектору Андрій Тарасенко назвав скандальне призначення «іспанським соромом» та звернув увагу на той факт, що участь українських ЛГБТ у війні перебільшена, якщо в середовищі не знайшлося нікого англомовного, окрім громадянина США.

Однак заступник міністра оборони Ганна Маляр у своєму коментарі щодо скандалу повністю ігнорує факт обурення в українському війську та намагається ототожнити критику з росією: «Сара інформує англомовну аудиторію – обʼєктивно висвітлює події російсько-української війни, розвінчує російські фейки та пропаганду. У Сари велика американська аудиторія. З 25 червня по 23 липня охоплення аудиторії Сари лише у Твіттері склало 28,3 млн. користувачів», — наголосила Маляр.

Офіційна позиція пресслужби Міноборони виглядає, як мінімум, дивно та більше схоже не незграбну маніпуляцію. Трансгендер як обличчя ТрО обурює українських воїнів, а російські пропагандисти використовують цей факт для підтримки образу України як несамостійної держави із ЛГБТ на важливих посадах. Очевидно, що Сили ТрО репрезентувати має більш конструктивна персона.

Апеляція Ганни Маляр до роботи трансгендера на західну аудиторію також не гарантує користь для України, адже в Європі та США проживають різні люди і противники ідеї зміни статі також. Навіщо Україні підтримка образу, сконструйованого російською пропагандою?

Явна підтримка Сари Ештон з боку української влади виглядає як опора виключно на ліберальну західну публіку, що в перспективі може принести великі проблеми. Можливо ультраліва громадськість і оцінить це позитивно, однак американське суспільство досить поділене ідеологічно. Черговий лівий маркер та ототожнення українського війська з прогресистськими наративами точно не додасть підтримки України серед пересічних консервативних американців.