logo

Близько 50 тисяч українців втратили кінцівки через російську агресію

3 серпня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

З початку повномасштабного російського вторгнення близько 50 тисяч українців втратили кінцівки. Це дані The Wall Street Journal, який посилається на інформацію німецької компанії Ottobock, яка спеціалізується на протезуванні.

Дані в 50 тисяч можуть бути применшеними, позаяк точної статистики немає. Проте це надзвичайно велика цифра, яка вказує на масштаби кількості важкопоранених військових та цивільних.

Протезування — дуже коштовний процес. Обстеження та виготовлення якісного протеза коштує десятки тисяч євро. Більшість українців не мають змоги профінансувати протезування, а держава не покриває всіх витрат. Тут на допомогу приходять благодійні організації та фонди як з України, так і іноземні.

США — держава-лідер у сфері протезування. Саме там багато українців (включно з військовими) проходять реабілітацію після поранень і нерідко саме християнські церкви та організації допомагають в цьому процесі. Наприклад, Слов’янська асоціація Євангелія (штат Іллінойс) спонсорує протезування українських дітей, які проходять реабілітацію у Сполучених Штатах.

Системну роботу з українськими пораненими проводить і лютеранський служитель Пітер Нордквіст із Беміджі (Міннесота). Спочатку він їздив в Україну як волонтер з гуманітарною допомогою, а потім започаткував фонд «Протез». Наразі Нордквіст співпрацює з досвіченими американськими лікарями, щоб забезпечити українських військових та цивільних новими протезами.

Таких історій дуже багато і в найближчі роки протезування українців залишатиметься на порядку денному закордонних клінік та профільних лікарів. Зважаючи на величезну кількість поранених, які втратили кінцівки, Україна потребує оновлених програм підтримки та інклюзивної інфраструктури для безперешкодного пересування людей на візках та милицях. В цьому процесі важлива і роль церкви. Християни вже долучаються до підтримки поранених, а церкви мають бути готовими стати місцями любові і підтримки для всіх постраждалих від війни.

На фото українські воїни, які проходить протезування у США за підтримки фонду «Протез»