Переворот у Нігері несе загрозу християнам та може посилити російський вплив у Африці

2 серпня 2023 р. \ оновлено 22 лютого 2024 р.

26 липня у Нігері (Західна Африка) відбувся державний переворот. Владу захопила хунта на чолі з охоронцем колишнього прозахідного президента. Це вже сьома зміна влади в Нігері за останні три роки, а постійна нестабільність та її причини несуть велику небезпеку для місцевих християн.

Франція, колишня колоніальна держава та союзник поваленого президента Мохамеда Базума, засудила неконституційні дії воєнізованих груп, а ось очільник терористичної ПВК «Вагнер» підтримав переворот та назвав його «боротьбою народу Нігеру з колонізаторами». В кількох містах Нігеру відбулися мітинги на підтримку хунти, учасники яких прийшли із російськими прапорами.

1 серпня Франція та Італія почали евакуацію своїх громадян із західноафриканської країни, адже існує велика ймовірність небезпеки для європейців через радикальні антизахідні настрої путчистів. Малі та Буркіна-Фасо, які раніше були французькими колоніями і де також при владі хунта, підтримали і визнали нову фактичну владу в Нігері та заявили про готовність підтримати нігерійський путч якщо втрутиться Франція.

Постійні державні перевороти та зростання спротиву присутності Заходу в регіоні посилює небезпеку для християн, які становлять незначну частку від всього населення. Більшість християн Нігеру — це римо-католики і наявність церкви в країні пов’язують із колоніальним минулим. Протестанти також є і це переважно євангельські церкви, засновані американськими місіонерами.

2 серпня Італії вдалося евакуювати 21 громадянина США, частина з яких — це євангельські християни з Техасу. Наразі їм небезпечно перебувати на території Нігеру не лише внаслідок політичної нестабільності, пов’язаної з переворотом, але й через загальна антизахідні настрої путчистів. Нігер, Малі та Буркіна-Фасо входять до переліку 50 найнебезпечніших країн для христин (за даними Open Doors).

Спротив західному світу — це дуже популярна ідея в багатьох африканських країнах. Проте нинішній сплеск «антиколоніалізму» пов’язаний не з посиленням національної свідомості африканських народів, але з політичним та інформаційним впливом Китаю та росії. Авторитарні східні держави використовують Африку для протистояння із Заходом, проте саме Китай фактично її реколонізує. Росія і собі намагається посилити свій вплив у регіоні як шляхом дипломатії та прощення ще радянських позик, так і через воєніовані групи, такі як «Вагнер». Пригожинські найманці наразі перебувають у ЦАР та сусідній з Нігером Малі.