logo

80-ті роковини Волинської трагедії: зустріч В. Зеленського та А. Дуди в Луцьку

10 липня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Цими днями вшановується пам’ять жертв Волинської трагедії, яка сталась 80 років тому. Події того часу призвели до загибелі багатьох українців та поляків, що протягом тривалого часу було темною плямою українсько-польських відносин.

Саме тому, 9 липня, у Луцьк зі спільним візитом прибули Президенти України та Польщі — Володимир Зеленський та Анджей Дуда. Вони завітали до Кафедрального костелу святих Петра й Павла, де також були присутніми митрополит Православної церкви України Епіфаній, митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Блаженніший Святослав, глава Української греко-католицької церкви. Президент України так прокоментував подію:

Разом вшановуємо всіх невинних жертв Волині! Памʼять нас єднає! Разом ми сильніші!

Священники звернулись до присутніх зі словом про те, що Бог хоче, аби ми любили один одного, як Христос полюбив нас. Додаючи, що у Своєму милосерді Він дає нам усі засоби для нашого спасіння та зцілення, тож це час, щоб ми були милосердними, отримавши милосердя.

На фото президенти України та Польщі на спільній молитві і вшануванні пам’яті усіх жертв Волинської трагедії. Джерело: ОП.

Подібні ініціативи між Україною та Польщею є потрібною дипломатичною умовою подальшої довгострокової співпраці. Спільне визнання трагічних подій історії дає можливість осмислити пройдений шлях і допомогти в спільному горюванні за своїми загиблими. Щобільше, це будує міцний фундамент взаєморозуміння у спільній боротьбі проти Росії у поточній війні.

Це не перша спроба знайти взаєморозуміння між країнами. Серед подібних ініціатив неабияку роль відіграло звернення 2016 року. Тоді відомі українці, серед них Президенти України Л. Кравчук, В. Ющенко, звернулись з відкритим Зверненням до проводу Польської держави та всього суспільства з приводу Волинської трагедії. У відповідь, польська еліта написала лист, де були такі рядки: «…нас тішить Ваш лист зі знаменними словами “пробачаємо та просимо про вибачення”, у якому не ухиляєтеся від відповідальності за кривди, завдані полякам у сорокових роках минулого століття. Ми також віддаємо честь жертвам братовбивчих польсько-українських конфліктів. Дякуємо за Ваш лист та просимо пробачити кривди, заподіяні нашим братам-українцям польськими руками».

Від початку повномасштабного вторгнення польський уряд не раз доводив свою абсолютну підтримку українському народу, допомагаючи гуманітарною допомогою, дипломатичними жестами доброї волі, надаючи притулок біженцям, та ін.

Теми: