logo

До України повернулись п’ятеро захисників «Азовсталі»

8 липня 2023 р. \ оновлено 22 лютого
Зображення: Фейсбук-сторінка Президента Зеленського та Reuters.

П’ятеро захисників «Азовсталі» повернулися додому! 8 липня з офіційних джерел стало відомо, що зі своєї дипломатичної поїздки до Туреччини Президент Зеленський повертається до України не один, але зі звільненими з російського полону захисниками.

Після 10-місячного перебування в Туреччині Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергій Волинський, Олег Хоменко, Денис Шлега будуть знову зі своїми сім’ями. Їхнє перебування в Туреччині було умовою обміну полоненими між Україною та Росією і чоловіки знаходились під захистом Президента Туреччини Реджепа Ердогана.

Ще у квітні 2022 року, коли «Азовсталь» оборонявся військовими України, командир української 36-ої бригади морської піхоти Сергій Волинський (Волина) звернувся до президента Туреччини з проханням застосувати до них процедуру «екстракшн» та вивезти на територію Туреччини.

Волина: «Наразі я звертаюся з проханням до турецького народу, до шановного пана президента застосувати до нас процедуру екстракшн, зробити все для того, щоб вивезти гарнізон Маріуполь на територію Туреччини, практично забрати нас з “Азовсталі” з гарантіями безпеки з турецької сторони. Ми дуже розраховуємо на вашу допомогу».

Тоді ще тривали бої за «Азовсталь» і багато цивільних були у важких умовах і потребували медичної допомоги та евакуації. Військові перебували з ними, тримаючи облогу.

Повернення захисників. Reuters.

16 травня 2022 року командири підрозділів «Азовсталі» отримали наказ зберегти життя особового складу. Тоді було евакуйовано близько 1,7 тис. захисників. 17 травня багато захисників та цивільних, які перебували на «Азовсталі», потрапили в російський полон. З того часу українська влада шукала шляхи обміну полонених, аби повернути їх додому, з кількома успішними домовленостями. У вересні 2022 року, 200 українських полонених було звільнено, серед них і п’ятеро командирів, яким на умовах обміну було заборонено повертатись в Україну до закінчення війни і вони проживали у Туреччині (серед них і Сергій Волинський). Проте 8 липня 2023 року вони повернулись на Батьківщину.

В той час, як Україна та демократична міжнародна спільнота тріумфує з новини про повернення захисників, російська влада негайно засудила дії Ердогана. Речник Кремля Д. Пєсков заявив, що Туреччина порушила умови обміну полоненими. Зі свого боку, на пресконференції президент Ердоган заявив, що президент Росії прибуде до Туреччини наступного місяця і що пунктом порядку денного буде угода про зерновий коридор та обмін полоненими.

Мотиви дозволу Ердогана на повернення п’яти захисників до України не є наразі чітко зрозумілими. Проте те, що п’ятеро захисників «Азовсталі» нарешті знову опиняться вдома, є важливою подією для України, яка очікує на повернення кожного свого громадянина.