logo

Майк Пенс зустрівся із Зеленським та релігійними лідерами в Україні

1 липня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

29 червня колишній віцепрезидент США Майк Пенс відвідав Україну та зустрівся із президентом Зеленським і церковними діячами. Зараз він один із кандидатів в президенти від Республіканської партії і чи не найбільш проукраїнським.

Пенс приїхав з неофіційним візитом, як приватна особа. Він відвідав Бучу, Ірпінь та Мощун, де велися запеклі бої на Київщині. Після побачених наслідків російської окупації, політик вчергове оголосив про свою підтримку української боротьби:

«Приїхати сюди просто як приватна особа, мати нагоду побачити героїзм українських воїнів, які утримували оборону в цих лісах, побачити героїзм людей тут, в Ірпені, які стримували російську армію, побачити сім’ї, чиї будинки були буквально обстріляні в розпал безсовісного і неспровокованого російського вторгнення — це лише зміцнює мою рішучість зробити свій внесок, продовжувати закликати американську рішучу підтримку для наших українських друзів та союзників».

Після цього республіканець зустрівся з представниками найбільших об’єднань євангельських церков в Україні — Всеукраїнського Союзу Церков євангельських християн баптистів та Української Церкви Християн віри Євангельської. Він обговорив співпрацю між українськими та американськими християнами, зокрема у сфері гуманітарної допомоги.

Окрім зустрічі з протестантськими лідерами, Пенс відвідав і Свято-Михайлівський собор, де поспілкувався із предстоятелем ПЦУ Епіфанієм. Вони обговорили боротьбу українського народу проти росії, а також загальну релігійну ситуацію в Україні. Така цікавість і пріоритетність церковних питань пояснюється тим, що Майк Пенс є активним членом євангельської церкви.

Він працював в адміністрації Трампа, проте шляхи з експрезидентом розійшлися. Ще за каденції Трампа такі політики як Майк Пенс і Майк Помпео проштовхують проукраїнський курс і всередині Республіканської партії. Зараз формується крило лідерів, котрі бачать світову роль США сильнішою, ніж є зараз, і котрі слідують старим традиціям партії. На відміну від Трампа, Пенс критикує чинного президента Байдена не за допомогу Україні, а за її обмеженість і повільність.