logo

За даними ООН, росія стратила 77 цивільних після затримань

27 червня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

За період повномасштабної війни росіяни стратили без суду і слідства 77 українців. Абсолютна більшість вбитих — це чоловіки. Такі дані опублікувала ООН сьогодні, 27 червня. Хоча ця організація багаторазово себе дискредитувала, проте зараз важливе бодай якесь привернення уваги до проблеми російських розправ над мешканцями тимчасово окупованих територій.

Озвучена ООН кількість страт — лише підтверджені дані на цей момент, тому реальна кількість може бути значно більшою. В опублікованому організацією звіті також йдеться про несанкціоновані затримання майже 900 осіб, серед яких були і діти. Значна частка цих затримань відбувалася під час так званих фільтраційних заходів, які здійснювала окупаційна влада задля виявлення і боротьби з нелояльними українцями.

Очевидно, що ООН не мала доступу до всіх місць утримання на окупованих територіях, але докладно задокументовані історії затримань цивільних у 90% випадків містять тортури. «Російські збройні сили, правоохоронні та пенітенціарні органи застосовували широко поширені тортури та жорстоке поводження з цивільними затриманими. Більшість опитаних нами людей заявили, що зазнавали тортур і жорстокого поводження, а в деяких випадках — сексуального насильства», — заявила голова Місії ООН з прав людини в Україні Матильда Богнер під час представлення звіту.

Кілька днів тому країну сколихнула історія страти росіянами Тиграна Оганнісяна і Микити Ханганова — двох підлітків 2006 року народження, які до останнього чинили спротив окупантам. Цьому передувало тривале переслідування хлопців, обшуки, допити й погрози.

Хоча не відомі всі подробиці їх загибелі, але за словами уповноваженого ВР з прав людини Дмитра Лубінця, як тільки українська сторона дізналася, що підлітки отримали підозри від слідчого комітету РФ в намаганні провести диверсію на залізниці, одразу ж були звернення «по різних каналах до Росії, щоб, по-перше, нам надали всю інформацію про них, а, по-друге, щоб українських дітей повернули додому в Україну».

Страти цивільних — це воєнні злочини, за які окупанти і безпосередньо російське керівництво мають стати перед судом. Інформація із звіту ООН — це попередні дані, адже точніші масштаби російських злочинів стануть відомими лише після звільнення цих територій (як це було у Бучі, Ізюмі та на Херсонщині).

Закликаємо молитися за людей на окупованих територіях, а також за українську армію, адже від успіху українських Збройних Сил залежить скорочення часу небезпеки для цивільних.