logo

Другий випуск військових капеланів отримав сертифікати

23 червня 2023 р. \ оновлено 22 лютого
Зображення: Укрінформ.

Сьогодні капеланську підготовку завершили ще 30 священнослужителів. Урочиста церемонія вручення сертифікатів відбулася у Софіївському соборі. Тепер вони відправляться у військові частини та госпіталі для наставництва і духовної підтримки наших воїнів.

На церемонії вручення сертифікатів була присутня заступниця міністра оборони Ганна Маляр, яка заявила, що «перемога наша буде не тільки завдяки силі зброї і допомозі партнерів, але насамперед завдяки силі нашого українського духу» та підкреслила важливість об’єднання зусиль різних конфесій задля перемоги.

Підвищення кваліфікації проходило при Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка. На сьогодні офіційно 146 священників отримали офіцерське звання та служать капеланами у війську. Це дуже маленька кількість з огляду на потреби військовослужбовців.

Офіційне включення капеланів у систему Міноборони стало можливим після ухвалення у 2021 році Закону «Про Службу військового капеланства». Проте система служіння солдатам формувалася задовго до цього. Раніше робота служителів на фронті офіційно не була саме капеланською, проте священники виконували душпастирську роботу ще з 2014 року.

Розбудова капеланської служби — справа непроста. Нині лише формується співпраця між церквами та Міністерством оборони і важливо, щоб організація Служби військового капеланства Збройних Сил України відбувалася без зайвої бюрократії та з урахуванням різної конфесійної приналежності військовослужбовців.