logo

Що змінилося в США після скасування федерального дозволу на аборт?

22 червня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Питання абортів залишається складним для Америки. Рік тому Верховний Суд ухвалив історичне рішення, яким скасував федеральне право вбивати ненароджених дітей. Це стало поштовхом до зміни законів окремих штатів, які практично унеможливлюють легальний аборт. Наприклад, втілення принципу «захисту серцебиття» означає заборону абортів після шостого тижня, коли в ембріона з’являються ознаки серцевої активності.

Активісти за життя святкують скасування “Роу проти Вейда”.

Через рік після скасування «Роу проти Вейда» вже бачимо тенденції і наслідки та можемо зробити перші висновки:

  1. Абортів дійсно стало менше, однак грандіозного падіння не побачимо.

Згідно зі звітом Товариства планування сім’ї за рік кількість абортів в США дещо зменшилася: в середньому за місяць було зроблено 79 031 абортів після рішення суду. До цього середній показник становив 81 730 життів. Тобто спостерігається певне зменшення середнього значення, а це понад 10 тисяч збережених життів за рік.

У звіті Товариства планування сім’ї також є дані про різке скорочення абортів у деяких штатах. Наприклад, а Техасі до ухвалення спеціального закону здійснено близько 2700 абортів на місяць, а тепер цей показник становить 7. Подібне суттєве зменшення простежується в Оклахомі, Північній і Південній Дакоті, Міссісіпі, Міссурі, Арканзасі, Алабамі та інших штатах, які оновили законодавство.

Закон виконується, проте є нюанс. У сусідніх шатах, де аборти легальні, кількість дітовбивств дещо зросла. Це вказує на так званий «абортивний туризм», тобто виїзд в інший штат з метою зробити аборт. Деякі сенати ухвалили законопроекти про відповідальність для тих, хто сприяє здійсненню абортів і намагаються організувати такі поїздки, проте «абортивний туризм» продовжується.

Прихильники абортів везуть жінок до Іллінойсу, щоб здійснити заборонений в Міссісіпі аборт.

  1. Дуже багато американців все ще не приймають ідею захисту життя

Антиабортивні закони — це велике досягнення захисту життя. Проте лише їх не достатньо, щоб зупинити зло дітовбивства. Історичне рішення Верховного Суду багато в чому пов’язане зі зростанням популярності про-лайф руху, однак це не означає, що феміністичні та проабортивні рухи так просто погодяться віддати вплив.

У США немає суспільного консенсусу з цього питання і навіть виборці нібито консервативної Республіканської партії мають різні погляди на допустимі дії при плануванні сім’ї. За даними аналітичного центру Gallup, 63% американців вважають, що абортивні таблетки повинні бути доступними, а загальна підтримка легальності абортів після скасування федерального дозволу зросла із 45% до 53%.

Протест феміністок, які вимагають легальність абортів на всій території США.

Сьогодні йде боротьба не лише за закони, але й свідомість людей. Жінка, яка розуміє важливість життя ніколи не зробить аборт, навіть якщо це буде легально в її країні. Так само інша жінка, котра переконана, що ембріон не є людиною, знайде можливість поїхати в інший штат, щоб позбутися дитини.

Це ні в якому разі не означає, що зміни до законів марні, але вказує на потребу цілісності суспільних змін. Ліві мають великий вплив на культуру і формування позицій особливо молодих людей щодо таких питань, тому зусилля християн мають бути направлені і на створення середовища, сприятливого до про-лайф ідей.

На жаль, культура смерті все ще сильна в Україні, а заклики зупинити дітовбивство сприймаються як щось радикальне. Це прямий наслідок спадковості радянського способу життя та морального релятивізму сьогодення. На тлі війни і катастрофічної демографічної кризи необхідні сміливі рішення та створення нових суспільних трендів, в основі яким повинна бути цінність життя і родини.

Теми: