logo

У Мінську розпочалося знесення церкви «Нове життя»

20 червня 2023 р. \ оновлено 22 лютого

Сьогодні у Мінську розпочалося знесення будівлі протестантської церкви «Нове життя». Зараз на території знаходяться будівельна техніка, яка, судячи з фото, вже зруйнувала частину стіни.

Церкві «Нове життя» понад 30 років. Ще в 1990-х віряни перебудували старий корівник і зробили з нього будинок молитви. Але з 2005 року влада намагалася відібрати це приміщення. Спочатку забрали в церкви право користуватися землею, а потім взагалі вигнали з приміщення. У середині 2000-х скандал довкола посягань на протестантську громаду досяг міжнародного рівня. Тоді віряни оголосили піст-голодування, щоб не допустити виселення, і під тиском місцевих активістів та міжнародної спільноти на деякий час церкві дали спокій.

Але стійкість християн і готовність до боротьби з місцевою владою за приміщення стала приводом до переслідування, бо авторитарний режим в Білорусі не передбачає поступок перед громадською непокорою чи навіть мирним спротивом у формі посту. Спроби влади відібрати територію поновилися у 2019 році, але остаточний вердикт звільнити приміщення був винесений наприкінці 2020-го. Найімовірніше це було пов’язано із позицією пастора Вячеслава Гончаренка щодо подій 2020 року, адже тоді він різко засудив беззаконня та звірства міліції.

17 лютого 2021 року до церкви увійшли судові виконавці у супроводі поліції та описали майно. У цей час у будівлі тривала молитва. Вірян примусово виселили з приміщення, але богослужіння не припинилися. Вони молилися біля церкви на вулиці й за весь час провели десятки служінь. Однак влада рішення і сьогодні остаточно нищить приміщення церкви.

Протягом останніх років вікно можливостей для білоруських протестів і відстоювання базових прав звузилося до мінімуму. Самопроголошений президент Олександр Лукашенко розбудував репресивний апарат такого масштабу, що досі систематично відбуваються перевірки і арешти людей, котрі виходили на протести у 2020 році. Чимало християн (зокрема Павел Северинець, Зміцер Дашкевич, Едуарду Пальчис, Ольга Золотар та інші) стали в’язнями совісті, а режим наслідує російський досвід та прирівнює вільнодумство до тероризму.

Закликаємо молитися за перемогу справедливості, падіння кривавих російського та білоруського режимів і особливу Божу охорону для християн-дисидентів.